Social

Oprisan a primit adeverinta de necolaborare de la CNSAS

Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan , a primit in urma cu aproape doua saptamani adeverinta de necolaborare cu Securitatea, desi in documentul postat pe site-ul institutiei se precizeaza ca acesta a fost recrutat ca informator si a avut numele conspirativ "Renato", dar ca nu a dat note.

"Avand in vedere faptul ca dl. Oprisan Marian, desi a fost recrutat in calitate de colaborator , in perioada 1980-1985, avand numele conspirativ , nu a furnizat nicio informatie, indiferent sub ce forma, care sa denunte activitati sau atitudini potrivnice regimului comunist si care sa vizeze ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, fapt certificat prin documentele ce se regasesc in dosarul fond retea nr. R 250520, (....) adeverim prin prezenta, (...) ca dlui Oprisan Marian (...) nu i se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii", se arata in adeverinta redactata de departamentul juridic al CNSAS, datata 15 mai 2008 si publicata pe site-ul institutiei luni.

Potrivit unor surse din CNSAS, cazul lui Oprisan, repus in discutie odata cu verificarea automata a tuturor candidatilor la alegerile locale, dar si alte situatii de acest gen, ar fi starnit o serie de dispute intre membrii Colegiului pe probleme de procedura. Astfel, unii reprezentanti din CNSAS spun ca sub noua ordonanta este foarte greu sa fie "prinsi" toti colaboratorii Securitatii, intrucat legislatia prevede foarte clar existenta unor note informative pentru ca dosarul sa fie trimis la Curtea de Apel.

Pe de alta parte, este pentru prima oara cand CNSAS recunoaste ca Oprisan are dosar de retea si nume conspirativ, dupa ce acesta a primit inainte alte adeverinte de necolaborare, ultima chiar in 2007.

"Marian Oprisan a primit decizia de necolaborare pe legea veche, cu sase voturi pentru si trei impotriva, dar Directia Juridica nu i-a redactat pana acum documentul, motivand ca nu a avut timp", declara saptamana trecuta, joi, Florian Chiritescu, membru in Colegiul CNSAS.

El a precizat ca decizia de necolaborare cu Securitatea in cazul Oprisan a fost luata in 1 noiembrie 2007 si a adaugat ca, desi nu au aparut elemente noi intre timp, numele sefului CJ Vrancea a fost pus de doua ori pe ordinea de zi a sedintelor Colegiului in care se verifica listele de candidati la alegerile locale din iunie.

Seful pesedist al CJ Vrancea a mai fost acuzat de-a lungul timpului de colaborare cu Securitatea , ultima oara in august 2006, in timpul "dosariadei". Doru Catalin Lungu, fost ofiter de Securitate, a declarat in august 2006 ca l-a recrutat pe Oprisan cand lucra la fabrica de confectii din Focsani si ca acesta dadea note sub numele de cod "Alin".


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea