Social

Oprescu merge la Capitala fara PSD

Miron Mitrea este, in proportie de 99%, candidatul PSD la Primaria Capitalei. Aflat si el pe lista scurta de candidati, Cristian Diaconescu are doar sanse teoretice sa mai prinda candidatura, pana vineri, cand se va anunta oficial numele „primarului“ PSD.

Marian Vanghelie va candida la sectorul cinci sau va fi cap de lista pentru CGMB , cu promisiunea ca va ajunge viceprimar. Sorin Oprescu vrea sa candideze independent. Mircea Geoana spune ca va avea astazi o discutie cu Oprescu, pentru a-l ruga sa nu compromita sansele PSD de a prinde turul al doilea. Oferta lui Geoana este insa subtire: „Vrem sa-l recuperam la nivel national“.

Doctorul nici nu vrea sa auda de recuperare si are de gand sa plece din partid intr-o cursa solitara. „Astept pana vineri, la Comitetul Executiv. Eu am incredere ca nu le-a luat Dumnezeu mintile. Pana acum, batalia s-a dat nu pentru nominalizare, ci pentru cum sa-l stopeze pe Oprescu. Ii deranjeaza ca exista sansa de a castiga Primaria“, ne-a declarat ieri senatorul.

In cazul in care CEx va vota o alta varianta, Oprescu va intra in cursa ca independent. O spune, deocamdata, cu prudenta: „Iau in considerare ipoteza de a candida independent si o iau foarte serios ... am deja oameni in transee si voi face colecta publica pentru strangerea de fonduri“. Senatorul a precizat ca banii de campanie „nu vor veni de la Bobic“. „Mi-am deschis un cont la BCR, asa, sa fie deschis. Dupa ce iau hotararea ca voi candida, contul va fi operational“.

Bucurestenii, tentati sa aleaga un independent

Calculul lui Oprescu este simplu. Din sondajele PSD, dar si din cele ale PD-L sau ale PNL, doctorul a citit o observatie care i-a dat incredere: spre deosebire de alegerile din alti ani, in 2008, bucurestenii ar fi tentati sa aleaga un apolitic.

Cu toate acestea, Oprescu spune ca stie ca cel mai greu este sa intre in turul al doilea, pentru ca, la primul tur, alegatorii voteaza cu predilectie partidul, nu neaparat candidatul. Sorin Oprescu adauga ca si-a comandat un sondaj de opinie pentru a vedea ce sanse are in alegeri daca va candida independent. Pana acum, in sondajele care-l dadeau pe primele locuri in preferintele alegatorilor, Oprescu figura drept candidat al PSD.

Cum a pierdut Diaconescu trenul

Ieri dimineata, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea si Marian Vanghelie s-au intalnit la sediul de campanie pentru a pune la punct strategia pentru Bucuresti. Initial, PSD ar fi dorit sa-si desemneze candidatul la Primarie saptamana viitoare. Liderii social-democrati au fost insa presati sa ia o decizie pe loc, deoarece la televizoare incepusera sa apara imagini cu pregatirile PD-L inainte de lansarea la apa a lui Vasile Blaga.

"Nu mai putem astepta. Pana joi, cel tarziu vineri, trebuie sa avem un candidat”, a spus Geoana. Ieri dimineata, doar doi pesedisti mai erau in carti pentru obtinerea candidaturii. In ordine cronologica, Geoana i-a propus mai intai lui Cristian Diaconescu (duminica dimineata) si apoi lui Miron Mitrea sa candideze si apoi sa negocieze cu Marian Vanghelie termenii sustinerii PSD Bucuresti in campanie.

Cristian Diaconescu era plecat ieri din tara, in Germania, la o intalnire cu SPD. Timp de o saptamana, n-a negociat nimic cu Vanghelie, gest interpretat de acesta din urma ca un refuz de a candida. In atari conditii, varianta Miron Mitrea a fost imbratisata de toata lumea in mod natural.

Dupa ce si-au dat binecuvantarea, Geoana si Hrebenciuc s-au retras, nu inainte de a stabili ca „trebuie discutat si cu Sorin (Oprescu, n.n.)” pentru o „recuperare la nivel national” ca plata pentru renuntarea la candidatura. Cu Mitrea candidat, Viorel Hrebenciuc va fi noul sef al campaniei electorale a PSD.

Mitrea si Vanghelie au avut ieri o lunga discutie in doi legata de strategia pentru Bucuresti si de banii din campanie. Dupa intalnire, cei doi au iesit in fata ziaristilor. Mitrea a spus ca, daca va avea sustinerea PSD Bucuresti, va candida. Vanghelie, care in ultima saptamana a suferit un esec, ajungand din candidat la primaria mare candidat la primaria mica, si-a umflat putin muschii:

„Eu nu negociez cu nimeni, nici cu Miron Mitrea, nici cu Mircea Geoana, nici cu Ion Iliescu. Eu le pun conditii, nu ei mie“. Probabil ca Vanghelie va anunta vineri, la CEx, ca se retrage din competitie si ca PSD Bucuresti il sustine pe Miron Mitrea. Intr-un asemenea scenariu probabil, Oprescu isi va anunta demisia din PSD si candidatura ca independent.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea