Social

Opozitia nu este de acord cu decalarea alegerilor

Liderii partidelor parlamentare de opozitie se declara impotriva decalarii alegerilor parlamentare de cele prezidentiale in 2004.

In urma consultarilor vute joi, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Ion Iliescu, liderii Partidului National Liberal si Partidului Democrat, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au declarat ca sunt de acord in principiu cu modificarea legilor electorale, dar ca decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale nu trebuie sa se faca in 2004, pentru "a nu se schimba regulile jocului chiar in timpul acestuia".

Liderul Partidului Romania Mare , Corneliu Vadim Tudor, s-a pronuntat vehement impotriva acestei idei, sustinand ca "toate cosmetizarile si incercarile de schimbare a formatului sau calendarului alegerilor nu sunt altceva decat incercari de fraudare a alegerilor".

Theodor Stolojan a aratat insa ca Partidul Social Democrat , avand sustinerea Uniunii Democrate Maghiare din Romania, poate amenda legile electorale si poate proceda la decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale.

Theodor Stolojan si Traian Basescu au fost, in schimb, de acord cu revizuirea Constitutiei , in timp ce Corneliu Vadim Tudor a respins categoric orice modificare a Legii fundamentale.

PD si PNL sunt de acord cu principalele modificari - diferentierea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului si introducerea votului uninominal la Senat - insa PRM nu doreste modificarea Constitutiei , in virtutea faptului ca incepand cu anul 2009 va intra in vigoare Constitutia europeana, Romania sperand ca pana atunci sa fie membra a Uniunii Europene.

Liderii PNL si PD s-au aratat, de altfel, favorabili colaborarii cu partidul de guvernamant in privinta eforturilor pentru integrarea in UE, Traian Basescu precizand insa ca PD doreste sa stie exact cu ce mandat merg delegatiile oficiale ale Romaniei la negocierile cu institutiile europene, democratii fiind interesati de calitatea acestor negocieri.

Cei trei lideri ai opozitiei au aratat ca presedintele Ion Iliescu i-a informat, cu aceasta ocazie, in legatura cu semnarea recenta a Tratatului privind regimul frontierei romano-ucrainene si cu apropiata semnare, la inceputul lunii iulie, a Tratatului politic de baza dintre Romania si Federatia Rusa .

In aceste doua privinte, Corneliu Vadim Tudor a apreciat ca Romania ar trebui sa repuna in discutie statutul Insulei Serpilor care, potrivit afirmatiilor liderului PRM, nu a fost cedata fostei URSS in urma Tratatului de pace de la Paris din 1945, ci ulterior, in 1948. De asemenea, presedintele Partidului Romania Mare a sustinut ca ar trebui sa se insiste pe langa autoritatile ruse pentru retrocedarea integrala a Tezaurului.

Liderii opozitiei si-au exprimat, insa, dezamagirea si surprinderea fata de faptul ca desi au fost invitati initial la intalnirea cu presedintele Ion Iliescu alaturi de PSD, UDMR si PUR, s-a optat pentru varianta consultarilor in doua etape.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea