Social

Operatiunea "Pomana si votul"

In toata tara partidele au inceput sa imparta cadouri electorale: bani, miei, cozonaci, oua, carnati, ulei si zaharIn ultimii ani, campaniile electorale urmeaza acelasi ritual: in loc de proiecte serioase, candidatii impart cadouri cu cateva saptamani inainte de vot sau chiar in apropierea zilei in care se pune stampila. Situatia se intalneste peste tot in tara.

Un caz aparte prin amploarea sa este la Voluntari, oras de la marginea Bucurestiului. O punga de orez, una de zahar, o sticla de ulei, peste, portocale, cani si flori de sarbatori sunt cadourile oferite de primarul Florin Pandele (PSD).

Finul de cununie al lui Gigi Becali stapanesteorasul din 2000, iar in fiecare an electoral imparte pomenile in pungi de "un leu", pentru mii de locuitori din Voluntari. Batalia electorala se duce nu doar prin pungi cu produse, ci si cu pumnii, cu amenintari si chiar desfiintarea organizatiilor care au adversari periculosi pentru domnia lui Pandele. Victime ale furiei electorale sunt si jurnalistii care-si baga nasul in afacerile suspecte din Voluntari.

"De o luna de zile, oamenii primarului impart produsele in fiecare saptamana. Nu cateva sute de pungi, ci mii. Are totusi de cumparat bunavointa a 30.000 de alegatori", ne-a declarat Ion Mosteanu, fostul candidat PD-L la Primaria Voluntari, pana acum cateva zile. Impartirea pomenilor electorale a fost confirmata si de localnici, care au spus ca asteapta sa primeasca si carne de miel in Vinerea Mare.

Joi au primit felicitari cu urari de Sfintele Sarbatori pe o parte si cu primarul Pandele pe cealalta, mesaje scrise care s-au alaturat unor cani din portelan cu aceleasi imagini. Batalia electorala se duce nu doar prin pungi cu produse, ci si cu pumnii, cu amenintari si chiar desfiintarea organizatiilor care au contracandidati periculosi pentru domnia lui Pandele. Metodele nu sunt inventate pentru anul electoral 2008, ci au mai fost folosite in trecut, si nu doar de PSD, ci cam de toate partidele.

Voturi pe paine

Orasul Voluntari te intampina cu cateva stradute asfaltate; restul mustesc de noroiul care se catara pe glezne ca o planta carnivora. In fiecare zona in care exista o lucrare pe bani publici este obligatoriu sa vezi numele primarului si anul in care a pus o bordura sau o palma de asfalt. Textele de-o schioapa sunt scrise pe bucati de tabla cocotate pe stalpi, pentru a vedea pana si cei care abia dibuiesc, cu ochelari, literele.

Un tigan cu o galma sub ochiul drept si ochiul stang inchis pe veci merge tantos prin balti. Este unul dintre cei care impart pomeni electorale pentru toate partidele. Ultima oara a facut-o pentru PSD – partid care, la Voluntari, e sinonim cu Florin Pandele – dar inainte i-a ajutat si pe cei de la PD-L.

"Toata lumea ma stie. Sunt Ursulescu. Sa va ganditi la urs cand aveti nevoie de mine. Va ajut cu mare placere. Eu stiu exact unde si cat sa dam", s-a laudat minoritarul, care ne-a lasat adresa unde poate fi gasit, apoi si-a continuat mersul de cocos, tinuta data probabil si de bluza de trening Kappa. Toata lumea vorbeste pe la porti despre cadourile primite de la generosul primar si asteapta altele.

Unii il injura ca nu a facut nimic, dar tot spera sa prinda punga, chiar daca votul va merge unde stiu ei. Oamenii sunt curajosi doar daca nu este nimeni in preajma. Se tem de ciracii lui Pandele care, spun ei, ultima oara au batut niste pustani ce distribuiau scrisori de protest legate de activitatea primarului. Au fost salvati insa de preoti inainte de a fi bagati in spital.

Candidatul PD-L a fost scos din joc

Florin Pandele pare decis sa castige al treilea mandat cu orice pret, iar cadourile par doar firimituri in lupta din alegerile locale. In ultimele doua luni, consilierul Ion Mosteanu, candidatul PD-L la primarie pana acum cateva zile, a urcat puternic in preferintele electoratului, iar ascensiunea sa l-a enervat pe primar. Potrivit unor surse confidentiale, un sondaj PSD l-a demoralizat pe Pandele, care si-a vazut amenintata pozitia din ultimii opt ani.

Coborase de la 80% la 43%, iar candidatul PD-L avea 39%. Pericolul a fost inlaturat rapid. "M-a chemat seful PD-L Ilfov, senatorul Cristache Radulescu, si mi-a spus ca trebuie sa-mi retrag candidatura.

Motivul: l-a amenintat Pandele ca nu mai ia nici un vot in Voluntari pentru sefia Consiliului Judetean. I-am spus ca nu o fac, chiar daca mi-a oferit la schimb un post de consilier judetean. Impreuna cu lista de 24 de candidati pentru functia de consilier local, ne-am mutat la PIN, partidul lui Gusa. Toti am fost respinsi, insa, de circumscriptia electorala numarul 8, din cauze aberante, dar am contestat decizia la tribunal", ne-a declarat Mosteanu.

Cei implicati in batalia politica din Voluntari vorbesc de o suma importanta oferita senatorului Radulescu pentru ca acesta sa-si retraga candidatii. Pana la inchiderea editiei, primarul Florin Pandele nu a putut fi contactat nici pe mobil si nici la sediul institutiei pe care o conduce. La fel senatorul Radulescu, care nu a raspuns la telefon si nici la SMS.

Ziaristi amenintati: "Ba, iti iau gatul!"

In ultima vreme, trei ziaristi s-au trezit cu amenintari si presiuni din partea primarului din Voluntari. Ondine Ghergut, redactor de investigatii la " Romania libera ", Mihai Tatulici, Realitatea TV, si Luis Lazarus, OTV. Realizatorul TV Mihai Tatulici a fost amenintat in pauza unei emisiuni in direct: "Ba, iti iau gatul! Daca ai fost prost si nu ai luat banii".

Tatulici ne-a confirmat aceasta discutie si ne-a precizat ca s-a incercat mituirea lui prin diversi interpusi. "Am fost sunat de tot felul de persoane importante din PSD sau din fotbal pe parcursul celor trei saptamani de investigatie. Nu mi s-a oferit o suma concreta, dar mi s-a sugerat ca ar fi bine sa nu-l deranjez pe acest om fara Dumnezeu si fara lege.

La un moment dat am primit o oferta sa lucrez pentru fratii Negoita, unde ar fi trebuit sa conduc un trust de presa", ne-a declarat realizatorul de la Realitatea TV.

Jurnalistul are inregistrarile cu amenintarile si a facut copii pentru Politia Ilfov, care i-a intocmit dosar penal lui Pandele pentru amenintari. "Eram cu Ion Mosteanu de la PD-L cand, in pauza publicitara, acesta a fost amenintat de Pandele cu moartea, la fel si alta invitata", a mai spus Tatulici, care vrea sa faca si el plangere penala impotriva primarului.

Ultimul jurnalist amenintat este Luis Lazarus, care s-a plans ca a fost agresat chiar in biroul sau, pentru ca, spune el, realizeaza filmari in Voluntari despre afacerile lui Florin Pandele. Primarul s-a laudat ca a avut 54 de dosare penale si nu a putut nimeni sa-i faca nimic pentru ca "are spate".

PE SCARA LARGA

Cu aproape o luna inaintea alegerilor, politicienii si-au adus aminte ca in Romania sunt multe persoane sarace. Carne de miel, salam, carnati, suc si cozonac, acestea sunt "cadourile" pe care politicienii le inghesuie in pungi in speranta ca vor obtine cateva voturi in plus. La Casa de Ajutor Reciproc «Omenia» din Bucuresti, sute de pensionari s-au calcat ieri in picioare pentru a prinde un pachet cu mancare dat de actualul edil al sectorului 5, doritor de inca un mandat.

Asezati la coada cu noaptea in cap pentru a apuca un pachet cu un salam, doi carnati, o paine, o sticla de suc si un cozonac, batranii s-au imbrancit, ajungand sa se calce in picioare pe masura ce a crescut nemultumirea ca nu au ajuns "cadourile" pentru toti. Locuitorii din Ghermanesti au primit carne de miel in pungi inscriptionate cu "PD-L invingator", dupa ce animalele fusesera transate chiar in padurea Snagov.

La Braila, primarul PNL Constantin Sever Cibu a oferit plicuri cu bani si cozonaci persoanelor care au peste 100 de ani, iar in comuna clujeana Bontida, autoritatile au impartit locuitorilor oi. La Dragotesti, judetul Dolj, primarul PSD Dumitru Dinca le-a oferit alegatorilor tichete-cadou in valoare de 50 de lei. In schimb, la Arad, peste 30 de persoane au plecat in Ungaria, cu un autocar platit de PSD Arad, pentru a-si cumpara hrana ieftina pentru Paste.

STUDIU DE CAZ

Licitatii cu cantec, supraevaluari, retrocedari dubioase

De-a lungul timpului, presa a scris sute de articole despre afacerile primarului Pandele. Cununat de Gigi Becali, primarul Pandele a fost acuzat, de nenumarate ori, de actiuni ilegale. Specializat in afaceri imobiliare, edilul din Voluntari a pus la cale inaintea alegerilor din 2004 afacerea "Azur".

Prin acte dubioase, retrocedari si tranzactii prin intermediari, societatea Impact SA a dobandit 7 hectare de teren pe care au fost ridicate zeci de vile, grupate in cartierul "Azur". Valoarea reala a terenului era de 15 milioane de euro. Conform unor surse din primarie, apropiatii lui Pandele au primit in schimbul terenului doua milioane de euro. Acelasi primar s-a specializat in achizitionarea de terenuri supraevaluate.

In decembrie 2002, Pandele a cumparat din bugetul local un imobil cu destinatia "sediu primarie" cu 77 miliarde lei, chiar daca adevarata valoare a imobilului era de 27 miliarde.

Pandele a cumparat cladirea de la un anume Constantin Son, care devenise proprietar doar cu trei zile inainte. Cu alte cuvinte, Son a castigat 50 de miliarde in trei zile, cu largul concurs al primarului Pandele. La data respectiva, se vorbea de un comision de 600.000 de dolari incasat in urma tranzactiei.

In 2005, acelasi primar a alocat 8,6 miliarde de lei invatamantului din orasul Voluntari. Ca urmare a cresterii devizelor lucrarilor de constructii, un WC construit de Pandele a ajuns sa coste trei miliarde de lei, in timp ce proiectarea toaletelor a costat alte doua miliarde.(Virgil Burla)

Peste tot se intampla acelasi lucru

Nici in alte parti situatia nu este cu mult diferita. La Casa de Ajutor Reciproc "Omenia" din Bucuresti, sute de pensionari s-au calcat ieri in picioare pentru a prinde un pachet cu mancare dat de actualul edil al sectorului 5, doritor de inca un mandat. Asezati la coada cu noaptea in cap pentru a apuca un pachet cu un salam, doi carnati, o paine, o sticla de suc si un cozonac, batranii s-au imbrancit, ajungand sa se calce in picioare pe masura ce a crescut nemultumirea ca nu au ajuns "cadourile" pentru toti.

Locuitorii din Ghermanesti au primit, in schimb, carne de miel in pungi inscriptionate cu "PD-L invingator", dupa ce animalele fusesera transate chiar in padurea Snagov.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea