Social

#sua #lansare #onu #coreea de nord #satelit #racheta #japonia

ONU, reunit pentru racheta nord-coreeana

Consiliul de Securitate al ONU analizeaza situatia lansarii de catre Coreea de Nord a unei rachete de tip Taepodong-2, despre care coreenii sustin ca urma sa amplaseze un satelit in orbita.

SUA si aliatii sai cred insa ca dispozitivul a fost de fapto racheta cu raza lunga de actiune, test care ar incalca rezolutia Consiliului de Securitate din 2006. Textul acesteia cere Coreei de Nord sa renunte la efectuarea de teste nucleare si la tirurile cu rachete balistice.

China si Rusia au indemnat comunitatea internationala la cumpatare , in situatia in care nu a fost dovedit inca scopul rachetei, informeaza Evenimentul Zilei.

Dupa ce prima treapta a rachetei a cazut in Marea Japoniei, restul componentelor s-au prabusit in Oceanul Pacific, sustin americanii. Oficialii de la Phenian sustin insa ca operatiunea a fost un succes si ca satelitul Kwangmyongsong-2 se afla pe orbita.

Obama ameninta cu repercursiuni militare

Presedintele american Barack Obama a declarat ca nu va evita sa foloseasca articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede ca daca una dintre membre este atacata, toate tarile membre vor intra in conflict direct cu agresorul.

SUA sustine ca lansarea satelitului a fost de fapt testarea unei rachete balistica cu raza lunga de actiune si ea a incalcat spatiul aerian al Japoniei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea