Social

Onisoru a ingropat pe veci 110.000 de dosare de Securitate

Cel putin 110.000 dintre dosarele fostei Securitati vor ramine definitiv sub lacatul SRI. Meritul revine presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, care este platit tocmai pentru a deconspira fostii securisti.

Potrivit unui comunicat recent al SRI, comisiile mixte CNSAS-SRI au analizat in arhiva centrala si in unele arhive judetene circa 160.000 de dosare ale fostei Securitati, din care doar 50.000 vor ajunge la CNSAS, restul prezentind asa-zise probleme de siguranta nationala. Comisiile mixte, din care fac parte Gheorghe Onisoru, ca presedinte CNSAS, si Radu Timofte , ca director SRI, sau reprezentanti ai lor, plus cite inca un angajat din cele doua institutii, ar fi studiat aceste dosare in perioada 10 martie - 4 noiembrie, lucru contestat insa de trei membri ai Colegiului CNSAS.

Onisoru a muncit ca Fat-Frumos

In sapte luni, sapte zile din sapte, inclusiv duminicile, s-ar fi analizat aproximativ 660 de dosare zilnic, lucru care noua ni se pare imposibil si pune sub semnul intrebarii rezultatele comisiilor mixte, au protestat Mircea Dinescu , Dan Lazea si Claudiu Secasiu intr-o scrisoare trimisa ieri sefului SRI. Insa, sustin acestia, intrunirile comisiilor mixte au avut loc de fapt doar in ultimele doua luni, dupa ce l-au sesizat tot ei pe Onisoru. Raportat la aceasta perioada, comisiile mixte ar fi trebuit sa analizeze 2.500 de dosare pe zi. Solicitam o intilnire cu conducerea SRI pentru explicarea modalitatii prin care s-a reusit aceasta performanta supraomeneasca, motiveaza cei trei. Cifrele din raportul SRI sint cu atit mai necredibile cu cit, in aceeasi perioada, in depozitele de la Popesti-Leordeni, ritmul de numarare fila cu fila a dosarelor fara probleme de siguranta nationala, intr-o echipa formata in medie din zece persoane , a fost cu mult mai mic: in total s-au numarat 323 de metri liniari, reprezentind 58.044 de dosare.

Comisie strict secreta

Protestatarii presupun ca, de fapt, comisiile mixte nu au facut decit sa preia vechea incadrare facuta de Securitate acestor dosare. Potrivit lui Gheorghe Onisoru, performanta a fost insa posibila nu gratie incadrarii fostei Securitati, ci celei facute de SRI. Este rezultatul unei munci de citiva ani, de o experienta imensa acumulata in acest sens, justifica Onisoru. De cite ori s-au intrunit comisiile mixte, unde si cine a facut parte din ele acesta a refuzat sa le spuna colegilor sai din Colegiu. Legea tacerii a aplicat-o si Aurel Pricu, unul dintre oamenii PSD in Colegiu, si Ladislau Csendes, reprezentantul UDMR. Cei doi s-au pozitionat de mult in tabara lui Onisoru si se presupune ca l-au insotit pe acesta, pe rind, si in comisiile mixte. Nu pot sa va spun cine a fost in comisie, pentru ca nu pot, spune Gheorghe Onisoru. Cele 160.000 de dosare studiate deja reprezinta, potrivit lui, peste trei sferturi din totalul dosarelor cu probleme de siguranta nationala, reprezentind 8 km liniari de arhiva.

Miza ascunsa a musamalizarii

Atit SRI, cit si Onisoru au de cistigat imens din aceasta afacere de musamalizare a acestor dosare. Aceste dosare reprezinta o banca de putere nelimitata pentru acel cerc inchis care are acces la ea. Aceste dosare nu vor mai putea fi practic studiate de acum inainte, crede Dan Lazea. Miza lui Onisoru ar fi, sustin protestatarii, aceea de a mai ramine un mandat in fruntea CNSAS. Se va raporta la CNSAS indeplinirea planului in termen, iar o nota buna la purtare va fi un atu pentru un nou mandat, mai apreciaza acesta. Odata clasificate, aceste dosare nu vor mai fi accesibile decit prin schimbarea Legii sigurantei nationale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea