Social

#oms #exagerare #gripa porcina

OMS recunoaste ca a exagerat in legatura cu gripa porcina

Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS, a declarat la Geneva ca au existat carente in felul in care a gestionat pandemia de gripa porcina si ca panica indusa a fost mai mare decat era cazul.

O comisie formata din 29 de experti discuta timp de trei zile, la Geneva, despre felul in care OMS a gestionat ceea ce se considera a fi prima pandemie din ultimii 40 de ani.

Directorul general adjunct al OMS a afirmat, citat de AFP, ca sistemul de alerta, in sase faze, inainte de declararea unei pandemii (o epidemie la nivel mondial), a produs panica, in parte nejustificata, fata de infectia cu virus gripal de tip AH1N1, in conditiile in care virusul, in cele din urma, s-a dovedit a fi mai putin grav decat s-a crezut initial.

Fukuda a recunoscut ca exista o mare doza de incertitudine "intr-o pandemie". "Incertitudinea nu a plecat de la OMS, desi sunt multi cei care sustin ca Organizatia a fost lipsita de transparenta", a spus Fukuda.

In ceea ce priveste vaccinurile care ofera imunitate , Fukuda a invitat Comisia de experti sa reflecteze asupra faptului ca 95 de tari, care inregistrasera cazuri de gripa porcina, nu aveau capacitatea de a obtine din resurse proprii vaccinul respectiv, fapt care le-a facut dependente de cooperarea internationala.

Declaratiile lui Fukuda vor da si mai multa apa la moara celor care au denuntat faptul ca OMS ar fi creat intentionat panica in jurul gripei porcine, pentru a determina guvernele statelor unde au fost inregistrate cazuri de gripa sa achizitioneze importante rezerve de vaccin care au ramas nefolosite si nu mai pot fi folosite.

Unele voci n-au exclus o posibila legatura intre OMS si industria farmaceutica , dupa ce companii precum GlaxoSmithKline si Sanofi-Aventis au inregistrat profituri foarte mari in urma productiei de vaccinuri pentru AH1N1, iar aceste comentarii au fost facute cu insistenta , in toate tarile care s-au confruntat cu virusul gripei porcine.

 ( citeste continuarea pe Ziare.com )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea