Social

#strazi #dezinfectant #oms

OMS: Pulverizarea dezinfectantilor este ineficienta! Riscul urias la care sunt expusi oamenii

In pandemie, a devenit aproape un obicei pentru multe administratii sa pulverizeze solutii dezinfectante pe strazi. Iata insa ca aceasta metoda nu este deloc una benefica. Si o spun chiar reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Pulverizarea de solutii dezinfectante in spatiile exterioare, cum sunt strazile sau trotuarele, nu este recomandata pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenti patogeni, pentru ca dezinfectantul este inactivat de murdarie," este avertismentul OMS, preluat de Agerpres.

Cei de la OMS au venit si cu explicatii suplimentare. "Chiar si in lipsa materiilor organice, este putin probabil ca pulverizarea chimica sa poata acoperi corect toate suprafetele pentru o durata a timpului de contact suficienta pentru inactivarea agentilor patogeni," se mai arata in materialul celor de la OMS.

Avertismentul OMS:  "Dezinfectantii pot fi periculosi pentru sanatatea umana!"


Dincolo de aceste argumente, specialistii de la OMS mai spun că, de fapt, strazile si trotuarele nu sunt considerate ”rezervoare COVID” , plus că acei dezinfectanti pot fi periculosi pentru sanatatea oamenilor.

"In plus, strazile si trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19. Pulverizarea de dezinfectanti, chiar si in exterior, poate fi periculoasa pentru sanatatea umana.

Nu este in niciun caz recomandata pulverizarea de dezinfectanti asupra persoanelor, acest lucru putand fi periculos fizic si psihologic si nereducand capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picaturi sau contact”, ise mai mentioneaza in raportul celor de la OMS, referindu-se cel mai probabil la tunelurile dezinfectante aparute in unele tari.

Masura care trebuie luata cand se dezinfecteaza in spatii inchise


In spatiile interioare, OMS recomanda ca, in cazul in care trebuie aplicate substante dezinfectante, acest lucru sa fie facut cu o laveta imbibata cu solutie.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau manerele este importanta pentru ca, desi nu au existat pana acum cazuri certe in care persoane sa fi contractat virusul prin atingerea unei suprafete, transmiterea sa pe aceasta cale nu poate fi nici exclusa, avand in vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS aminteste ca, desi unele studii au aratat ca noul coronavirus poate rezista zile intregi pe unele suprafete, aceste durate maxime nu sunt decat teoretice, fiind inregistrate in conditii experimentale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea