Social

#carne procesata cancer #carne cancer #carne procesata #carne rosie

OMS: Carnea procesata, la fel de cancerigena precum tigarile. “O farsa”

Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind legatura dintre consumul de carne rosie si cea procesata si aparitia cancerului starneste reactii dure. Ministrul australian al agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat drept “o farsa” aceste concluzii.

Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.

In urma cercetarilor din laborator, expertii au constat ca pigmentul care da culoare carnii rosii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului uman. Un alt factor de risc in aparitia cancerului il constituie metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramura, sau prin adaugarea de conservanti.

In opinia ministrului australian insa, carnea procesata nu trebuie comparata cu tigarile si evident acest lucru face ca acest raport sa fie o farsa, a comentat el postul local ABC. “Sa compari carnatii cu tigarile este absolut grotesc”, a subliniat el.

“Daca scoatem din dieta zilnica tot ceea ce spune OMS ca este cancerigen, ne-am intoarce in epoca grotelor”, a subliniat Barnaby Joyce.

Australia este al treilea consumator de carne pe cap de locuitor din lume si al treilea exportator mondial de carne de vaca, potrivit datelor din 2013. Un studiu realizat de Consiliului oncologic australian a estimat ca peste 2.600 de cazuri de cancer intestinal diagnosticate in tara in 2010 sunt atribuite consumului de carne rosie si celei procesate, noteaza agentia locala AAP.

Si carnea rosie este periculoasa

Raportul OMS atrage atentia si asupra efectelor pe care carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, le are asupra organismului uman. Carnea rosie a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept “carcinogen probabil”. Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea carnii rosii in grupa 2 de risc oncologic reflecta existenta unor “dovezi limitate” ca poate provoca afectiuni oncologice.

Raportul IARC a identificat in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.

Agentia Nationala pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomanda eliminarea totala a carnii rosii din alimentatie, deoarece este o sursa importanta de proteine, vitamine si minerale precum fierul sau zincul. Ea ar trebui consumata cu moderatie, mai putin de 500 de grame pe saptamana de carne de porc, vita sau miel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea