Social

Omagiu adus streetart-ului romanesc

Scena de streetart din Europa de Est este aproape necunoscuta in SUA, desi caderea Cortinei de Fier a deschis un spatiu rapid acaparat de creativitati emergente. Unii dintre noii artisti s-au dezlantuit pe zidurile oraselor in tranzitie, dezvoltand stiluri dintre cele mai uimitoare si populand universuri contorsionate.

Institutul Cultural Roman din New York a invitat trei tineri streetartisti romani (Nuclear Fairy, IRLO si Omar) sa preia Galeria Romana si sa o redea strazii din prisma intalnirii lor cu New York-ul.

Vernisajul expozitiei de miercuri, 18 iunie, ora 19:30, include un Q&A cu artistii moderat de Sara si Marc Schiller, fondatorii Wooster Collective. Cum experimentele romanesti in street art sunt organic legate de cele din new media prin aceeasi abordare do-it-yourself, vernisajul va fi insotit de o prezentare a celor mai bune contributii din ultimii ani la Festivalul de Arta Video si New Media SIMULTAN.

Streetart-ul vine din Est> In timp ce gentrificarea urbana din New York si politicile de curatire au ajuns sa stearga acele urme legendare de grafitti care au inspirat artisti din intreaga lume, artele stradale infloresc in orasele est-europene.

Bucuresti , Timisoara , Cluj, Arad sunt doar cateva dintre locurile unde Nuclear Fairy, IRLO si Omar au inceput sa ia in stapanire zidurile. Arta lor, care combina estetica low-brow cu grafitti-ul figurativ si cu o abordare neobisnuita a textului (de la font la continut), da viata betonului sec al blocurilor comuniste si intra intr-un dialog cu mediul ales, fie el o cabina telefonica, un panou publicitar sau o cutie de carton.

Cei trei artisti, toti in varsta de 23 de ani, au colaborat deseori in Romania, precum si in alte tari europene.

Se lanseaza pentru prima oara in Babelul urban al New York-ului si, dupa cateva zile de explorare, incep sa traduca experienta lor americana pe geamurile si peretii Galeriei Romane. Vitrina permite tuturor sa vada cum evolueaza desenele, iar oamenii din statia de autobuz din apropiere intra adesea sa vada expozitia in lucru.

Continuarea in Institutul Cultural Roman 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea