Social

Olteanu este noul presedinte al Camerei Deputatilor

Candidatul Aliantei, Bogdan Olteanu , a cistigat din primul tur conducerea Camerei cu sprijinul neasteptat venit din partea PRM. Potrivit unor surse, oamenii lui Vadim Tudor au primit in schimbul votului promisiunea unui nou sediu de partid.

PSD si PC au ramas consecvente si si-au votat propriii candidati, Valer Dorneanu (PSD) si Daniela Popa (PC). Voturile pentru Bogdan Olteanu au totalizat 196, cu 30 peste numarul necesar validarii noului presedinte al Camerei Deputatilor. Balanta in favoarea lui Olteanu a fost inclinata decisiv de catre PRM, al carui grup insumeaza exact 30 de deputati. Potrivit unor surse PRM si PNL, ajutorul politic a fost acordat de partidul lui Corneliu Vadim Tudor in urma unui troc prin care PRM ar urma sa primeasca de la RAAPPS (Regia autonoma a protocolului de stat) un nou sediu de partid.

Actualul sediu al PRM din centrul capitalei a fost revendicat de fostii proprietari, iar partidul lui Vadim este obligat prin lege sa-l restituie acestora. Decizia PRM de a vota pentru putere a luat prin surprindere pina si pe deputatii PSD, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea neascunzindu-si uimirea fata de rasturnarea situatiei in favoarea Aliantei.

Inca un lucru curios s-a petrecut inaintea votului secret. La votul deschis asupra unei proceduri care avantaja net PSD, PC a votat in bloc pentru interesele PSD. Salvarea pentru Alianta a venit si atunci din partea PRM, cu ajutorul caruia procedura de vot propusa de PSD a fost respinsa. Pentru candidatul PC, Daniela Popa, au votat 22 de deputati, iar pentru cel al PSD, Valer Dorneanu, s-au pronuntat 88 de deputati, adica exact cit totalizeaza separat cele doua grupuri.

Solutii pentru solutia imorala

PC nu a renuntat la propriul candidat, iar intre partidul lui Dan Voiculescu si PD au avut loc replici acide. Dimineata, liberalii au ajuns la concluzia ca Olteanu ar putea cistiga din primul tur. S-a discutat si ce ar urma sa se ofere PC in cazul in care renunta sa-si prezinte un candidat. Era vorba de continuitate in postul de vicepresedinte al Camerei si de presedintia unei comisii parlamentare. PNL a decis ca Titu Gheorghiof sa preia postul de ministru lasat vacant de Olteanu. Liberalii au respins cererea PD pe motiv ca schema Guvernului a fost decisa de multa vreme. Intrebat ce consecinte ar avea o eventuala infringere, Bogdan Olteanu a mentionat sec: Inseamna ca s-a schimbat majoritatea in Camera Deputatilor.

PC s-a plasat in afara Coalitiei

Tot dimineata, dupa sedinta conducerii PD, Emil Boc a reluat atacurile impotriva PC. Prin desemnarea candidatului propriu la presedintia Camerei, PC s-a plasat in afara Coalitiei si si-a reconfirmat statutul de solutie imorala, ceea ce dovedeste inca o data cita dreptate am avut atunci cind am dorit alegeri anticipate. Boc a mai precizat ca, in cazul in care deputatii PC nu vor tine cont de recomandarile facute cu o seara inainte in CNC-ul Coalitiei, conservatorii isi vor mai gasi cu greu locul in coalitie. Boc a mai spus ca este imposibil ca un partid cu doar 22 de deputati sa aiba pretentii la sefia Camerei si a precizat ca va trebui sa abia loc o discutie in Coalitie in legatura cu atitudinea PC.

Gafa lui Tariceanu

Gafa de proportii a premierului Tariceanu, aseara, dupa anuntarea victoriei lui Bogdan Olteanu. Este primul presedinte necomunist al Camerei Deputatilor, a spus Tariceanu despre deputatul PNL in virsta de 34 de ani. Premierul Tariceanu a uitat, se pare, ca intre 1996 si 2000 Camera Deputatilor a fost condosa de taranistul Ion Diaconescu . Acesta a facut 15 ani de inchisoare in lagarele comuniste din toata tara. Intrebat despre declaratia lui Tariceanu, Bogdan Olteanu a afirmat ca este primul presedinte al Camerei Deputatilor care nu a fost marcat de perioada communista. (Cristian Sutu )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea