Social

Olanda ne muta balul integrarii in noiembrie

Aflat ieri la Bucuresti, ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, a vehiculat luna noiembrie drept momentul deciziei asupra aderarii Romaniei.

Ministrul olandez a repetat de doua ori ideea ca luna noiembrie ar fi cea decisiva privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Referindu-se la lupta anticoruptie si la reforma sistemului judiciar, crestin-democratul Bot a spus: Nu doar in Olanda, dar si in alte tari europene aceste chestiuni ramin ingrijoratoare, desi vedem progrese si masuri care se iau. Acestea sint semne de incurajare , care trebuie mentinute pentru ca sa putem spune in noiembrie da, Romania este urmatorul membru deplin al Uniunii Europene.

De ce in noiembrie?

Intrebat la ce se refera cind spune ca Olanda va urmari cu un ochi critic progresele Romaniei, Bot a declarat ca reformele in sistemul judiciar sint cruciale. In lupta anticoruptie, un fel de a masura imbunatatirile este de a vedea in ce masura infractorii si oamenii corupti sint pusi sub acuzare si felul in care tribunalele trateaza aceste cazuri. Noi comparam situatia si fata de acum un an, luind in considerare si rapoartele Comisiei, incercind sa determinam intre acum si noiembrie justificarea ca Romania sa obtina statutul de membru deplin.

Aminarea, motivata politic

Un membru al delegatiei oficiale olandeze ne-a explicat ca exista posibilitatea ca statele membre sa considere ca Raportul de monitorizare ce va fi publicat de Comisia Europeana in luna mai nu este foarte clar si sa-l astepte pe urmatorul, in noiembrie, pentru a lua o decizie finala la summitul din decembrie. Asta desi oficialii Comisiei Europene au afirmat in repetate rinduri ca Raportul din mai va contine o recomandare ferma privind data aderarii Romaniei, pe baza careia, la summitul din iunie, statele membre ar trebui sa ia decizia in acest sens. Intrebat de un jurnalist olandez ce se va intimpla daca Romania ar fi aminata cu un an, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu , a declarat ca, din moment ce toate cerintele tehnice au fost deja indeplinite si se lucreaza la cele la care mai avem stegulete rosii sau galbene, nu exista nici un motiv pentru a specula despre o eventuala aminare. Daca s-ar intimpla, desi improbabil, ar fi o consecinta a unei dezbateri politice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea