Social

Ohanesian, batut de rapitori pentru ca stilcea araba

O intriga cu specific romanesc. Aceasta este concluzia presei franceze privind rapirea din Irak, o farsa dintr-o adevarata industrie mafiota, teleghidata.
Editia de ieri a revistei Le Nouvel Observateur reda rezultatele unei anchete privind rapirea, captivitatea si eliberarea ziaristilor Florence Aubenas, Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. Articolul dezvaluie, intre altele, ca bataia la care a fost supus Ohanesian nu se datora vreunei tentative de infruntare , ci faptului ca jurnalistul nu reusea sa pronunte in araba 99, numarul sau de identificare.

Marie-Jeanne, sotia lui Munaf

In continuarea dezvaluirilor cu iz picant, revista afirma ca teama de viol a determinat-o pe Marie-Jeanne sa se prezinte ca sotia lui Mohammad Munaf. De altfel, acesta nu e mentionat ca o figura de seama in jocul rapirii. In schimb, Omar Hayssam este descris ca principalul pion. Avea nevoie de o lovitura: daca ii aducea in viata, beneficia poate de blindete din partea autoritatilor, afirma Le Nouvel Observateur. Intelegerea cu Abu Sahar, irakianul la care a apelat Hayssam, numit The Boss si descris ca un specialist in rapiri la cheie, era sa ii elibereze pe ostatici dupa 5 zile. Arestarea lui Omar a schimbat insa datele. Amintindu-si ca si Romania are soldati in Irak, The Boss a decis sa treaca la o rapire adevarata, cu revendicari politice. Aici rezida si explicatia privind eliberarea mai tirzie a lui Aubenas, caci rapirea romanilor nu fusese prevazuta si Abu Sahar trebuia sa incheie rapid cazul acestora. Asa ca legatura cu francezii a fost reluata abia la sfirsitul lunii mai. Se pare ca, la despartirea de Aubenas, seful i-ar fi spus: Data viitoare cind vii in Irak, telefoneaza-mi. Organizam o falsa rapire si facem fifty-fifty.

Ohanesian confirma

Ovidiu Ohanesian ne-a confirmat ieri ca lua bataie si pentru faptul ca nu putea pronunta in araba 99 si ca Munaf a fost cel care a avut initiativa de a o prezenta pe Marie-Jeanne rapitorilor ca fiind sotia lui ascunsa, pentru a o proteja. Precautia oricum a fost inutila, pentru ca din prima clipa am primit asigurari ca Marie-Jeanne va fi tratata cu tot respectul, spune Ohanesian.

In schimb, el considera ca eliberarea tirzie a lui Aubenas nu s-a datorat faptului ca trebuia mai intii re-zolvata problema cu romanii: Aubenas era de trei luni rapita si francezii n-au fost in stare sa stabileasca un contact. Luni in sir au ratat negocierile pentru ca au fost aroganti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea