Social

#cristian diaconescu #zinaida greceanii #ministru #premier #moldovean #roman

Oficialii romani si moldoveni se contreaza in declaratii

Incepe scandalul diplomatic intre Romania si Republica Moldova. Dupa ce doua sute de romani au fost impiedicati sa intre pe teritoriul moldovean , intre cele doua tari a inceput un “dialog” al declaratiilor mai mult sau mai putin diplomatice.

Premierul moldovean, Zinaida Greceanii a oferit o explicatie pentru faptul ca cetatenii romani nu au putut trece de granita dintre cele doua tari – ea a acuzat Romania de amestec in treburile interne, negand orice abuz din partea autoritatilor moldovene. Astfel, premierul moldovean a oferit un raspuns ministrului roman de Externe, Cristian Diaconescu, care a cerut duminica „public si oficial” autoritatilor moldovene „sa inceteze abuzurile” asupra cetatenilor romani.

Duminica, oficialul roman le atragea atentia autoritatilor moldovene cu privire la reactiile vamesilor fata de romanii care vor sa treaca granita in Republica Moldova. Diaconescu aprecia ca faptele intamplate la granita dintre cele doua tari se constituie in incalcari ale drepturilor omului privind libera circulatie , care nu vor fi trecute cu vederea de Uniunea Europeana.

Ca raspuns la aceasta atentionare , Greceanii, citata de Cotidianul, a declarat ca oficialii europeni stiu foarte bine "ca tara vecina se implica in treburile interne ale Republicii Moldova". Afirmatia premierului moldovean a primit replica romaneasca a ministrului ministrul roman de Externe, care a marturisit pentru Cotidianul ca din pacate, autoritatile moldovene "nu au inteles ca in relatia cu Uniunea Europeana respectarea normelor si principiilor europene nu este facultativa si dovedeste ca nu a inteles nimic din ceea ce inseamna o politica de nivel european".

La sfarsitul saptamanii trecute mai multi cetateni romani, printre care si cadre universitare, artisti si consilieri judeteni au fost impiedicati sa intre pe teritoriul Republicii Moldova, de catre vamesii moldoveni. Acestora nu le-a fost oferita nici o explicatie pentru interdictiile aplicate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea