Social

Ofensiva tinerilor in Justitie

Mai multi magistrati, avocati si juristi au anuntat, ieri, crearea Asociatiei Societatea pentru Justitie (SoJust), care isi propune sa promoveze o reforma adinca a intregului sistem juridic. SoJust a dat publicitatii ieri prima sa realizare, un studiu despre conflictele de interese din Justitie.

Justitia traverseaza acum o criza. Mecanismele interne ale sistemului juridic, tributare unor traditii desuete, il imping pe magistrat catre un comportament supus, care sa-i asigure linistea carierei. Daca tine cont de legaturile traditionale dintre judecatori si procurori, atunci are liniste si calificativ bun. Daca nu, este marginalizat, a declarat unul dintre membrii fondatori SoJust, judecatorul Adrian Neacsu de la Tribunalul Vrancea.

Roba neasortata

Adrian Neacsu este unul dintre foarte putinii judecatori care au avut curaj sa conteste decizia prin care Curtea Constitutionala a ciuntit legile reformei Justitiei pentru a proteja privilegiile unui grup restrins de magistrati din sistem. Un alt magistrat care a avut o pozitie similara este Horatius Dumbrava din Tirgu Mures, si el membru al SoJust. Cei doi au acuzat ulterior ca sefii au exercitat presiuni asupra lor, pentru ca au iesit din rind. Mi s-a spus la un moment dat ca roba mea nu are culoarea potrivita pentru Tribunalul Vrancea, a declarat judecatorul Neacsu.

Membrii CSM incompatibili

SoJust a dat ieri publicitatii un studiu asupra diverselor forme in care apare conflictul de interese in Justitie, unul dintre exemplele date fiind relatiile de rudenie dintre judecatorii Curtii Constitutionale si magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un alt conflict de interese indicat de SoJust este cel in care se afla majoritatea membrilor CSM, care desfasoara in acelasi timp activitatea de judecator sau procuror, unii dintre ei ocupind si functii de conducere la instante si parchete.

Reforma extinsa

SoJust isi propune sa se concentreze pe reforma tuturor componentelor sistemului juridic, nu numai magistratura , ci si institutiile pe care le reprezinta avocatii, notarii, consilierii juridici, executorii judecatoresti, expertii criminalisti etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea