Social

Odorheiul asteapta calm proclamatia

Azi, la , sint asteptati mii de pentru a sarbatori Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ocazie cu care ar putea fi citit disputatul manifest privind autonomia.

Maghiarii si romanii din Odorhei spuneau ieri ca, de vreme ce nu mai vine bau-baul Vadim, ziua de 15 martie va fi linistita, cum a fost de zece ani incoace. Desi mai-marii politiei asigura ca nu vor fi incidente, unii localnici isi iau totusi masuri de precautie. Ne dau drumul de la scoala la ora 11.00, cu o ora inaintea concertului (n.r. - din deschiderea evenimentului), iar profesorii ne-au zis sa stam in casa, spune Svetlana, in clasa a opta la liceul Marin Preda, care n-a primit insa aceleasi indicatii si din partea parintilor. Pe unii dintre colegii ei maghiari, care fac scoala romaneasca, parintii nu-i vor lasa insa la cursuri. Eu stiu ca n-o sa se intimple nimic, imi cunosc vecinii, dar parca nu-mi vine sa mai ies din casa, cu tot ce am vazut la televizor, nu stie ce sa mai creada o romanca.

Adjunctul sefului IGP, Gheorghe Popa , prezent in zona ca sa supravegheze operatiunile, spune ca efectivele care vor fi angrenate pentru ordinea publica sint reduse, chiar surprinzator de reduse pentru unii. Politia va dirija circulatia, ii va indruma pe participanti, va verifica legalitatea transportului de persoane. Credem ca nu vor exista manifestari care sa tulbure grav ordinea publica. Alaturi de el vor fi Anghel Andreescu, secretar de stat pentru ordine si siguranta publica, si Iosif Panduru, seful Directiei de Ordine Publica a Jandarmeriei.

Ungurii din Odorhei se mira cum de a ajuns la Bucuresti vestea ca pe 15 martie ei vor proclama autonomia Tinutului Secuiesc si zic ca ei isi vor exprima doar dorinta de autonomie. Oricum, informatia asta n-a prins rau orasului: Vadim si unele ziare ne-au facut o publicitate nesperata. Au venit foarte multi ziaristi, unii straini, editiile de joi or sa fie pe manifestarea de aici si Odorheiu o sa ramina cumva in mintea oamenilor, crede purtatorul de cuvint al primariei, Komoroczi Zsolt.

Maghiarii din Ungaria vin pe cont propriu

Participantii la mitingul de la Odorhei vor veni din mai multe zari ale secuimii si Transilvaniei, in grupuri organizate. Gazdele evenimentului spun ca ei nu au invitat participanti din Ungaria, dar e posibil ca acestia sa soseasca pe cont propriu. Adjunctul sefului Inspectoratului General al Politiei, Gheorghe Popa, crede ca numarul celor prezenti la miting va fi mai mic de 10.000, cit apreciasera initial organizatorii.

Ghid de sentimente romano- secui
Unii dintre secuii din Odorhei cred despre romani ca sint superficiali, sefocentrici si prea cred in babe, vrajitoare si blestemele popesti spuse la minie. Fiind de 30 de ori mai putini, romanii isi dramuiesc criticile si spun ca ungurii sint niste buni vecini.

Saptamini intregi a vuit Odorheiu dupa cazul de la Tanacu, minunindu-se de grozavia petrecuta intr-un sat 100% romanesc. Cind l-a oprit politia sa-l amendeze, un prieten, preot ortodox, a scos Biblia si i-a zis politistului: vezi ca acum iti spun o rugaciune neagra, iar politistul, reprezentantul statului roman, s-a albit la fata si imediat i-a dat actele inapoi, povesteste directorul liceului reformat din oras, Tokes Zsolt, unul dintre cei sapte frati ai pastorului Tokes Laszlo. Si din intimplarea asta poate trage el concluzia ca romanii ortodocsi au impresia ca Dumnezeu pedepseste mai repede decit iarta.

Romanii cad mereu in picioare

La inundatii, cind te uitai la televizor, toti spuneau ca i-a batut Dumnezeu, spune si profesorul de istorie al liceului, Ioan Popa, de loc din Arad, care a invatat maghiara de la o bunica svaboaica. Cind am venit aici, sotia mea e din zona, asta a fost un avantaj. E cam greu sa ramii daca nu stii limba, esti exclus de la unele discutii, spune profesorul, care a vazut ca in general maghiarii considera ca romanii sint superficiali, ca nu te poti baza pe ei si ca nu-i prea trage ata la .

Lui Zoli, actor din Odorhei, nu-i place birocratia si faptul ca o data ajunsi in strainatate, unii dintre romani discrediteaza tara. O alta meteahna ar fi coruptia uriasa, pe care in parte au deprins-o si maghiarii. Le gaseste insa si parti bune: Sint si consecventi in a-si atinge scopurile, si abili in a evita sa fie facuti knock-out, in timp ce noi, maghiarii, sintem mai caposi si mai putin dispusi sa facem concesii.

Un proletar in salopeta crede ca romanii cad mereu in picioare ca pisica si ca in istorie si-au schimbat coportamentul dupa cum a batut vintul. Tinarul antrenor al echipei locale de handbal, Benedek Arpad, spune ca, daca e sa le gaseasca vreun defect romanilor, e acela ca sint prea creduli fata de superiorii lor, sint sefocentrici. O actrita e mindra cind poate lucra cu regizori sau cu actori romani, pentru ca nu sint atit de rationali si nu se pierd in teorii ca cei maghiari.

Ungurii isi tin promisiunile

Romanii din zona picura si ei citeva critici: preotul ortodox Puiu Pavel nu intelege ce mai vor liderii maghiari: au atitea drepturi, fata de noi, incit nu stiu ce ar mai putea primi. Nici un roman de aici nu o sa va spuna nimic despre maghiari, ca ei sint foarte putini si aici traiesc, ne avertizeza el. O mamica se declara nemultumita de faptul ca e doar o singura scoala de limba romana in oras, insa zice ca alta suparare n-are: cu vecinii maghiari se are bine, o saluta intotdeauna si isi tin promisiunile facute.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea