Social

# medicul octavian jurma #octavian jurma #criza sanitara # coronavirus romania #coronavirus #avertisment

Octavian Jurma, scenariu de cosmar pentru urmatoarele doua saptamani: peste 20.000 de cazuri zilnic si 40.000 de persoane internate

Medicul si cercetatorul Octavian Jurma avertizeaza asupra faptului ca urmeaza doua saptamani de cosmar, cu peste 20.000 de cazuri pe fi si cu 40.000 de persoane internate in spital.

 

Mai mult, in timpul unei emisiuni difuzata marti seara, pe un post tv, cercetatorul a sanctionat clasa politica, care este direct raspunzatoare pentru situatia creata acum, in Romania. 

Scenariul de cosmar a devenit realist, cel mai pesimist, care ne spune ca la mijlocul lunii octombrie vom avea peste 15.000 de cazuri si 40.000 de cazuri in spitale. Nu avem cum sa facem fata. Daca nu se iau acum masuri radicale, care nu se pot face decat prin carantina nationala si stare de urgenta... (...)

Niciodata nu am avut o crestere cu peste 50% mai multe saptamani, doar una, doua. Insa acum creste atat de repede, iar 20.000 de internari, daca se acumuleaza intr-un timp foarte scurt... Din pacate, urmatoarele doua saptamani sunt inevitabile”, a avertizat Octavian Jurma, in timpul emisiunii tv difuzata marti seara.

“Am intrat in saptamana adevarului.

Incepand de maine (miercuri, 29 septembrie – n.r.) vom avea valori peste 10,000 de cazuri de-a lungul intregii saptamani cand vom deapsi cel mai probabil pragul de 11,000 de cazuri pe zi si vom avea un nou record absolut al pandemiei. La final recordul saptamanal de cazuri de 58, 364 din varful valului 2 (noiembrie 2020) va fi spulberat cu o valoare saptamanala de peste 70,000 de cazuri noi.

Numarul de cazuri insa nu este cea mai mare problema in valul 4, cat numarul de internari in spitale si ATI.

Din pacate in Romania, inca din valul 3 majoritatea pacientilor internati in spitale sunt dependenti de oxigen iar cei internati la ATI dependenti de oxigen cu presiune mare. In cazul acestor pacienti diferenta dintre viata si moarte se masoara in ore si uneori in minute.

De aceea o plafonare a numarului de internari la ATI, sau chiar o crestere mai lenta, poate duce la o crestere mai rapida a numarului de decese atat in randul pacientilor COVID-19 cat si a urgentelor non-COVID.

Acest transfer de paturi intre zona non-covid care ar putea deservi pacienti vaccinati, catre zona non-covid populata in proportie de peste 80% de persoane ne-vaccinate, va naste alte conflicte de natura moarala si etica intre libertatea de a face ce vrei si responsabilitatea pentru ceea ce faci.

Plafonarea numarului de internari la ATI trebuie urmarita asadar cu atentie si ingrijorare pentru ca poate reflecta o scaderea ratei de introducere a paturilor de ATI dinspre zona non-COVID.

Procesul de transfer este mult mai complicat decat pare celor din zona politica si dureaza zile pentru fiecare pat, intr-un moment in care pandemia produce zilnic o cerere suplimentara de cel putin 100 de paturi noi pe zi. Astazi 2 pacienti din Craiova au murit in asteptarea unui loc la ATI pentru COVID-19.

Acestia in loc sa se regaseasca in statistica pacientilor internati la ATI, se vor regasi peste cateva zile in statistica celor decedati de COVID-19. Disperarea familiilor care si-au vazut pe cei dragi murind sub ochii lor in asteptarea unei guri salvatoare de oxigen este, din pacate, doar o avanpremiera a ceea ce urmeaza.

Repet pana ne intra bine in cap: NU vrei sa te infectezi cu Delta in aceasta perioada nici daca esti tanar si te crezi invulnerabil. Daca decesele celor intre 20 si 29 de ani erau saptamanale in valurile precedente. Acum sunt aproape zilnice.

La o mortalitatea aparenta (CFR) de 3%, dintre cei 45,000 de mii de romani diagnosticati cu COVID-19 saptamana trecuta 1,200 sunt deja morti desi multi dintre ei s-au lasat convinsi ca e doar o gripa si isi fac planuri pentru Craciun.

In aceasta perioada de fapt 5%, sau 1 din 20 diagnosticat in ultimele 2 saptamani, vor muri (indicatorul CFR-14 din ultimul tabel). Tabelul de decese contine doua tipuri de prognoza care dau rezultate similare.

Dar procentul poate ajunge si la 10% in lipsa accesului la oxigen, moment in care vom intra in zona decimarii.

Decimarea este o pedeapsa romana pentru legiunile lase care fugeau din fata inamicului. Acestea erau obligate sa isi omoare 1 din fiecare 10 camarazi.

Vom afla si noi cat de aspra e pedeapsa pentru lasitate in fata Pandemiei de COVID-19? Sper ca nu.

Sper ca in aceasta saptamana sa impiedicam un astfel de deznodamant pe care doar Presedintele Iohannis il mai poate opri.

Aceste tabele de prognoza directa simpla sunt mai optimiste decat in saptamanile precedente pentru ca avem o asteptare rezonabila ca la mijlocul lunii octombrie-inceptul lunii noiembrie sa atingem un varf sau macar un platou. De asemenea intrarea progresiva in carantina de noapte a marilor orase ar trebui sa aibe un efect de frana desi acesta depinde de masurile de relaxare care continua sa fie adoptate (certificatul verde este o masura de relaxare chiar daca multi pretind contrariul).

PS. Avem si o veste buna: Numarul de internari in spitale si la ATI in randul minorilor a crescut mai lent decat prognoza si sper sa continue sa scada. Probabil ca revenirea la scoala dus la un diagnostic mai precoce si la evitarea spitalizarilor, un motiv in plus sa nu ezitati sa va adresati medicului la primele simptome ale copilului.”, a scris Octavian Jurma pe pagina personala de Facebook.

 

„Cu 11.049 de cazuri am depasit recordul absolut al pandemiei din 18 noiembrie 2021 (10.269 cazuri). Astfel valul Delta devine oficial cel mai grav val din cele 4 ale pandemiei din Romania, in contrast izbitor cu tarile care au profitat de ragazul din vara sa isi vaccineze populatia si sa o protejeze de valul 4, care la ei a fost cel mai putin grav din cele 4 valuri”, a punctat Octavian Jurma, intr-un mesaj pe Facebook. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea