Social

#octavian jurma # deschidere scoli #previziuni sumbre #coronavirus #cazuri #pandemie

Octavian Jurma, previziuni sumbre: 1.500 de cazuri noi pe zi dupa deschiderea scolilor si peste 5.000 de cazuri, in octombrie

Specialistii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste cresterea cazurilor de infectii cu noul coronavirus. Potrivit medicului si cercetatorului Octavian Jurma numarul infectarilor cu noul varianta Delta a coronavirusului va creste drastic in urmatoarea perioada.

 

Acesta preconizeaza ca, o data cu inceperea scolilor numarul de cazuri noi va creste la pete 1.500 de czuri pe zi. Totodata, acesta precizeaza ca varful valului patru va fi atins in luna octombrie cand vom avea cel putin 5.000 de cazuri de Covid pe zi. 

“Saptamana trecuta Pandemia a ras in hohote de promisiunile guvernului ca "avem de toate" si "situatia e sub control" apasand puternic pe acceleratie.

Cel mai optimist scenariu realist pe care l-am contemplat pana acum este ca valul 4-Delta va fi la fel de grav ca valul 3-Alpha. Orice alt scenariu anuntat de politicieni a fost doar "o declaratie politica", adica newspeak pentru "minciuna", fara nici o baza in realitatea obiectiva doar in imaginatia colectiva.

Astfel era clar inca din iulie ca vom atinge in cel mai fericit caz 1500 pe cazuri la deschidrea scolilor si la fel de clar ca acest nivel nu va fi in nici un caz varful cum sustin inca autoritatile. In cel mai optimist scenariu inca realist, varful va fi in jurul a 5000 de cazuri pe zi in octombrie.

Pentru ca acest scenariu optimist-realist sa se intample ar fi fost nevoie ca acceleratia sa scada in medie cu 10% pe saptamana pana la varf (cand acceleratie devine negativa si intram in panta descendenta). Acest lucru s-a si intamplat dupa recordul de acceleratie epidemica de 66% din saptamana 19-25 iulie 2021.

Din pacate saptamana trecuta acceleratia nu a scazut de la 46% la 42%, asa cum prevedea scenariul optimist ci a urcat la 60%! Acesta evolutie era deja anuntata de cuplarea esecului campaniei de vaccinare cu triumful campanie de relaxare, dar toti ne rugam c aun miracol sa tina pandemia pe sine.

Acum suntem obligati sa contemplam atat scenariul pesimist-realist in care valul 4-Delta va arata la fel de rau ca valul 2, cat si scenariul de cosmar in care valul 4-Delta va produce un numar la fel de mare de cazuri ca valul 2 insa intr-o perioada de doua ori mai scurta.”, a scris Octavian Jurma, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medicul nu vede un scenariu optimist in acest val pandemic, mai ales ca masurile de protectie sunt inexistente in aceasta perioada. Romania este, in continuare, relaxata. Cu toate acestea, pentru a ne proteja de coronavirus este important sa luam toate masurile necesare, sustine medicul.

“Nu stiu cum se va termina pentru Romania. Stiu doar ca tu poti iesi cu bine si din acest val. Inca te mai poti proteja individual daca te vaccinezi acum si adopti inca de de saptamana asta comportamentul preventiv normal in val (masca, distantare fizica, igiena, evitarea situatiilor sociale non-esentiale).”, conchide medicul Octavian Jurma.

Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea