Social

Obstacole pentru aderarea la Schengen

Presa elvetiana sustine ca problema rromilor ar putea afecta drumul Romaniei in spatiul de libera circulatie europeana.

Pe fondul violentelor din Italia la adresa rromilor, oficialii din Tara Cantoanelor se tem ca imigrantii clandestini vor lua cu asalt frontierele tarii.

Cotidianul elvetian "Le Temps" afirma ca, desi nu s-a declansat inca alerta, Uniunea Europeana este din ce in ce mai ingrijorata ca problema rromilor poate afecta intrarea Romaniei in Spatiul Schengen , prevazuta pentru 2011. Publicatia mentioneaza, de asemenea, masurile antiimigratie luate recent de Guvernul Berlusconi si care ii vizeaza in special pe cei 16.000 de rromi din Peninsula.

Ulterior, mai multe tabere de rromi din jurul oraselor italiene Napoli si Milano au fost incendiate in urma stirii ca o tiganca ar fi incercat sa rapeasca un copil. Intre timp, ministrul italian de externe, Franco Frattini , a anuntat luni seara ca guvernul a cerut fonduri UE pentru integrarea rromilor, la care Roma nu mai apelase anterior.

Teama cuprinde Elvetia

Cresterea xenofobiei in Italia risca sa accentueze presiunea la frontierele Elvetiei, scrie "Le Temps". Situatia este calma deocamdata, dar Clemente Milani, purtator de cuvant al politiei de frontiera, nu exclude "riscul unui val de intrari ilegale". Aceasta noua temere vine chiar inaintea a doua evenimente politice importante.

Sefa Departamentului federal al justitie si politiei, Eveline Widmer-Schlumpf, s-a aflat ieri la Bruxelles pentru a semna protocolul, incheiat la 29 ianuarie 2008, care extinde la Romania si Bulgaria libera circulatie intre Elvetia si UE. Pe de alta parte, Consiliul national va dezbate azi prelungirea acordului de libera circulatie cu UE si extinderea acestuia la Romania si Bulgaria.

Mobilizare in Germania

In contextul violentelor din Italia, consiliul central al tiganilor din Germania a cerut ieri cancelarului Angela Merkel sa faca presiuni pentru ca o forta de reactie a UE sa fie insarcinata cu protejarea rromilor.
Forta de reactie ar urma sa colaboreze cu asociatiile reprezentative ale tiganilor din Europa si sa ia masuri pentru a pune capat conditiilor de viata "insuportabile" din cartierele lipsite de apa curenta, electricitate, canalizare si alte infrastructuri de baza.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea