Dupa atingerea varstei de 1 an, copilul face un salt calitativ de dezvoltare. Capacitatea de a comunica verbal cu membrii familiei incepe sa se formeze, copilul investigheaza liber, pe propriile picioare, "mediul ambiant", iar dentitia se completeaza pana la 2 ani. Parintii trebuie sa impuna copiilor cele mai corespunzatoare si sanatoase obiceiuri alimentare . Acestea sunt: - un program regulat al pranzurilor; - intreruperea biberonului pentru ingerarea de alimente lichide; - evitarea la culcare a bauturilor dulci; - evitarea consumului intre mese a dulciurilor concentrate; - evitarea fortarii copilului la masa; - nu uitati de fructe! Sunt indispensabile in alimentatia copiilor. Copilul isi va selecta singur alimentele, dar in acelasi timp trebuie sa urmariti sa fie o alimentatie echilibrata . Daca refuza un aliment important din punct de vedere nutritiv, incercati sa i-l dati intr-o forma modificata. Micutul trebuie sa consume zilnic 400-500 ml lapte, cate un ou la 2-3 zile, 30-40 g carne de pasare, vitel sau peste de 3-4 ori pe saptamana. - Oul e un aliment cu valoare calorica mare. E indicat sa folositi oul de gaina; oul de rata trebuie evitat din cauza toxiinfectiilor alimentare care pot aparea. Albusul de ou poate determina la unii copii urticarie, edeme si chiar tulburari digestive . - Carnea este un aliment de baza in alimentatia copiilor prin continutul de aminoacizi necesari organismului. - Grasimile se vor da sub forma de unt, smantana, frisca, ulei. Sunt interzise slanina, untura etc. - Legumele si zarzavaturile folosite la copii mici (1-3 ani) sunt: cartofii, radacinoasele, fasolea verde, conopida, dovleceii, spanacul, rosiile si ardeii. Pana la varsta de 2 ani nu se vor da leguminoase uscate. - Fainoasele date copilului mic trebuie sa constea din paine, mamaliguta, orez, paste fainoase , prajiturele de casa. Se vor da zilnic fructe, de preferinta crude, dar si sub forma de suc natural sau compoturi. Dupa varsta de 1 an, copilul trebuie invatat sa manance singur la masa. La 15 luni, copilul incepe sa foloseasca lingurita, poate sa tina o cana in mana sau cand bea, o ridica spre cap, nu il apleaca spre cana. Copilul la varsta de 1-3 ani trebuie sa aiba 3 mese principale pe zi si 1-2 gustari.
Nutritionistul va recomanda Consecintele alimentatiei dezechilibrate sau ale tehnicilor inadecvate sunt: - anemia hipocroma - la copiii alimentati in principal cu lapte si produse lactate cu fainoase; - cariile dentare - de la "biberoane", la cei care continua sa foloseasca biberonul sau beau la culcare lichide dulci; - anorexia neurogena - care apare la copiii alimentati intr-o atmosfera stresanta; - obezitatea - prin exces de calorii (fainoase); - parazitozele intestinale - mai frecvente la copiii alimentati neigienic sau care sunt lasati sa "ciuguleasca" in cursul zilei cu mainile murdare.