Social

#copil #scolar #elev #obezitate

Obezitatea s-a dublat in randul elevilor romani

Numarul scolarilor obezi s-a dublat in ultimii ani in tara noastra. Cauza principala a acestui fenomen este stilul de viata nesanatos al copiilor. Obezitatea in randul copiilor si adolescentilor are urmari negatuve asupra dezvoltarii acestora.

Cea mai accentuata crestere a obezitatii la copii este intalnita in randul elevilor din invatamantul primar. Potrivit Adevarul, in perioada 2001 – 2008, rata obezitatii care sa nu fie cauzata de tulburari ale glandelor endocrine s-a dublat in cazul fiecarei categorii de elevi: de la 1,6 la 3,6% pentru clasa a patra, de la 1,7 la 3,4% pentru clasa a opta, respectiv de la 1,4 la 2,8 procente in cazul clasei a XII-a.

"In Romania datele examenelor medicale de bilant efectuate in unitatile de invatamant la clasele I, IV, VIII, XII, prelucrate si interpretate la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, Compartimentul de Igiena Copiilor si Tinerilor, au pus in evidenta o crestere a prevalentei obezitatii neendocrine, prevalenta care s-a dublat in ultimii opt ani", a declarat Aurelia Cordeanu, conferentiar doctor, medic primar igiena, cercetator stiintific si sef al compartimentului, citata de Adevarul.

Aceasta situatie nu este intalnita numai in randul copiilor romani. Studiile realizate la nivel mondial arata ca obezitatea a devenit un fenomen in randul copiilor, ajungand pana la 20-30 de procente din numarul de micuti.

Medicii spun ca principala cauza a acestui fenomen este stilul de viata nesanatos pe care il au micutii. "Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustari pe parcursul unei zile, constand in dulciuri, minuturi, snacks-uri si, rareori, consuma fructe. In alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase”, a adaugat doctorul Cordeanu. Alimentatiei dezechilibrate i se adauga si factori precum lipsa activitatii fizice si durata insuficienta a somnului.

Specialistii citati de Adevarul sunt de parere ca obezitatea aparuta la copii si adolescenti are un impact deosebit asupra starii de sanatate, atat fizica cat si psihica. Astfel, copiii supraponderali sau obezi risca sa ramana obezi ca adolescenti si adulti si dezvolta in timp complexe de inferioritate fata de cei din jur, ceea ce poate duce la izolare sociala.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea