Social

#obama invinge #obama blackberry securizat #obama catiga #lupta blackberry obama

Obama va primi un Blackberry securizat

Una dintre problemele cele mai arzatoare ale momentului in ceea ce il priveste pe presedintele american Barack Obama si-a gasit raspunsul joi, la doua zile dupa investitura: noul sef al statului isi poate pastra Blackberry-ul.

"Am castigat aceasta lupta", a spus el in timpul unei vizite neasteptate la centrul de presa al Casei Albe, desi versiunea prezidentiala a telefonului sau multimedia Blackberry nu poate fi folosita pentru moment, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs , le anuntase mai devreme vestea jurnalistilor, precizand ca Obama nu isi va folosi Blacberry -ul decat pentru mesaje catre cativa colaboratori apropiati si prieteni.

Obama este unul dintre liderii de noua generatie care nu se pot lipsi de telefonul cu acces la internet ce le permite sa isi citeasca in orice moment e-mailurile sau sa se informeze. Insa aceasta dependenta patologica pentru care Obama se autoironizeaza adesea ridica seriose probleme legale si de securitate. Ca presedinte, legea impune ca toate comunicarile lui Obama sa fie inregistrate si, in unele cazuri, date publicitatii.

Temerile mergeau de la expunerea presedintelui la actiuni in justitie pentru publicarea intregii sale corespondente pana la posibilitatea ca Blackberry-ul sa fie folosit pentru localizarea lui Obama. Spre finalul mandatului, predecesorul lui Obama, George W. Bush, a vorbit de mai multe ori in gluma despre redescoperirea placerii de a tine legatura cu apropiatii sau prietenii prin e-mail, dupa ce va parasi Casa Alba. Dar Obama s-a incapatanat sa nu renunte la Blackberry.

"Continui sa ma agat de Blackberry-ul meu, daca vrea cineva sa mi-l ia, va trebui sa mi-l smulga din maini", spunea el cu doua saptamani inainte de a deveni cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite. Obama a argumentat ca telefonul ii va permite sa mentina contactul cu realitatea si sa nu traiasca intr-un clopot de sticla, ca unii dintre predecesorii sai. "Nu stiu daca voi castiga, dar voi continua sa ma lupt", spunea el atunci. In cele din urma, Obama a castigat, a spus purtatorul sau de cuvant, trezindu-le interesul jurnalistilor care epuizasera intrebarile despre cealalta veste mare a zilei: anuntul inchiderii centrului de detentie de la Guantanamo.

"Presedintele are un Blackberry, gratie unui compromis care ii permite sa ramana in contact cu cei mai importanti colaboratori si un grup restrans de prieteni", a spus Gibbs, insistand asupra numarului mic de privilegiati care vor putea comunica in acest fel cu presedintele. "I s-a sporit securitatea pentru a-i da posibilitatea sa comunice, sa faca acest lucru eficient si in siguranta", a spus Gibbs.

Purtatorul de cuvant a sugerat ca e-mailurile trimise sau primite de Obama se vor afla sub incidenta legilor aprobate dupa scandalul Watergate, urmand a fi pastrate. Insa legea prevede si exceptii, destul de rare, pentru comunicari strict personale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea