Social

#obama guantanamo #suspendare procese guantanamo

Obama suspenda procesele de la Guantanamo pentru 120 de zile

Noul presedinte american Barack Obama a cerut procurorilor de la tribunalele extraordinare de la Guantanamo sa depuna miercuri o motiune pentru suspendarea procedurilor judiciare timp de 120 de zile.

"In interesul justitiei si la cererea presedintelui Statelor Unite si a secretarului apararii Robert Gates , Guvernul cere respectuos comisiilor militare sa autorizeze amanarea procedurilor in cazurile mentionate pana la data de 20 mai", se arata in motiunea ce va fi inmanata miecuri unui numar de doi judecatori de la Guantanamo, informeaza AFP.

Primul dintre acestia, Stephen Henley, se ocupa de cazurile a cinci barbati acuzati ca au organizat atentatele din 11 septembrie 2001. Cel de-al doilea, Patrick Parrish, examineaza cazul lui Omar Khadr, un canadian arestat la varsta de 15 ani in Afganistan pentru ca a omorat un soldat american .

Presedintele Obama a promis ca inchiderea inchisorii Guantanamo va fi una dintre primele sale actiuni, odata instalat la Casa Alba.

El a hotarat astfel sa inceapa prin suspendarea sistemului judiciar instituit in 2006 de administratia Bush pentru a judeca detinutii de la Guantanamo suspectati de crime de razboi .

In cadrul acestui sistem controversat, creat in 2006, au fost judecati pana in prezent trei detinuti, dintre care unul a pledat vinovat, unul si-a incheiat perioada de detentie, iar al treilea, care facea propaganda pentru Osama ben Laden , a fost condamnat la inchisoare pe viata dupa ce a refuzat sa se apere.

In total, 800 de detinuti au trecut prin celulele de la Guantanamo, dintre care numai 20 au fost acuzati de "crime de razboi". Ceilalti sunt suspectati ca fac parte din sau sustin gruparea terorista al-Qaida sau au fost achitati de toate acuzatiile - circa 50 dintre ei - dar nu pot fi trimisi in tarile lor de origine pentru ca risca sa fie persecutati acolo. In privinta acestora din urma, unele state europene s-au oferit recent sa ii primeasca pe teritoriul lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea