Social

#candidati #gafe #mccain #obama #americani #alegeri sua

Obama este noul presedinte al SUA

Barack Obama este noul presedinte al Statelor Unite. Primul om de culoare care va conduce cea mai puternica tara din lume. Primele rezultate partiale si exit-poll-urile dau drept sigura victoria lui Obama.

Candidatul democrat a obtinut suficiente voturi in Colegiul electoral pentru a deveni al 44-lea presedinte american . Sute de tineri s-au strans in fata Casei Albe strigand "Obama, Obama!", pentru a sarbatori victoria senatorului democrat de culoare la alegerile prezidentiale, relateaza AFP. Tinerii, care au inceput sa se stranga imediat dupa anuntarea victrorie lui Obama, scandau "USA!", "USA!", intonau imnul si se fotografiau sub bannerele "Obama" agatate pe grilajele Casei Albe.

Alegerea lui Obama este istorica intr-o tara unde populatia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot in urma cu numai jumatate de secol.

"Cine ar fi crezut in urma cu 40 de ani ca un negru, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia insusi invingatorul alegerilor prezidentiale de marti, in urma cu cateva luni.

Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari , intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.

In varsta de 47 de ani, Obama, care isi va prelua mandatul la 20 ianuarie, va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, aflate in pragul recesiunii, traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. Tara este angajata in doua razboaie , in Irak si Afganistan.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea