Social

#mita #coruptie

O treime dintre romani au dat mita in 2010

Barometrului Global al Coruptiei lansat de transparency international arata ca un roman din trei a dau mita in ultimul an.

Numarul este in crestere fata de 2009, cand doar 12% dintre romani au recunoscut ca au dat spaga.

In ceea ce priveste parerea romanilor despre coruptie , doar 2% cred ca aceasca a scazut in ultimii trei ani, in timp ce 87% dintre romanii intervievati pentru studiu spun ca situatia este mai grava acum.

Romanii sunt europenii cu cea mai putin incredere in capacitatea Executivului de a lupta impotriva coruptiei, doar 3% aratandu-se increzatori in Guvern.

Aproape 70% dintre romani cred ca implicarea cetatenilor in actiunile anticoruptie ar putea avea un efect benefic. 80% si-ar sprijini colegii sau prietenii in lupta anti-coruptie .

"Acest indicator este extrem de important. Procentul mare de romani care s-ar implica arata, practic, ca cetatenii fac o legatura intre saracia in care traiesc, pe de-o parte, si coruptie, pe de alta parte. Este importanta cresterea acestui indicator, iar noi, ONG-urile, ii indemnam pe romani sa raporteze cazurile de coruptie prin toate mijloacele posibile pe care le au la indemana: hotline-uri, plangeri, reclamatii . Indemnam functionarii publici, care sigur sunt dezamagiti cand vad, pe de-o parte, taieri si, pe de alta parte, achizitii care arata huzurul pe banii publici, sa raporteze aceste cazuri", a declarat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, citat de Gandul.info.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea