Social

#recolta #despagubiri #seceta

O treime din culturi au fost distruse de seceta

Seceta a distrus 30% din culturile romanilor in acest an, conform datelor Ministerului Agriculturii. Statul ar trebui sa asigure despagubiri de 800 de milioane de lei.

Aproape o treime din cele sapte milioane de hectare de teren agricol cultivate in 2009 au fost distruse de seceta, dar statul va acorda despagubiri doar in cazul fermierilor care si-au asigurat culturile.

Nici asiguratii nu vor fi despagubiti complet. Ei pot spera la maxim 70% din valoarea investitiei in terenul agricol pana la momentul producerii fenomenului.

Cel mai afectat judet din tara este Calarasi, informeaza Realitatea.net. Aici, aproape 300.000 de hectare de cereale s-au uscat in urma secetei. Pe locul doi in topul culturilor parjolite se afla judetul Galati, unde peste 250.000 de hectare de culturi au fost distruse.

In judetul Vaslui, 247.000 de hectare au fost afectatate de seceta si mai mult de 100.000 de hectare au fost distruse in judetele Buzau, Ialomita, Constanta, Teleorman, Arad si Vrancea.

Fermierii nu pot spera insa la despagubiri prea curand. Legislatie prevede declararea starii de calamitate pe baza informatiilor primite de la Administratia Nationala de Meteorologie, inainte de calcularea sumelor care trebuie sa ajunga la pagubiti.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea