Social

O suta de tari sustin independenta Kosovo

Kosovo ar putea deveni provincie independenta recunoscuta de 100 de state pe 17 februarie. Premierul kosovar Hashim Thaci spune ca mizeaza pe sprijinul a circa 100 de state, decise sa recunoasca independenta Kosovo . Intre timp sute de albanezi kosovari vin in tara pentru a sarbatori declararea independentei. Premierul Thaci afirma ca independenta care va fi proclamata curand se bazeaza pe o puternica sustinere internationala, mai precis pe o suta de tari care au declarat ca sustin initiativa, nementionand insa care sunt respectivele tari. Potrivit mass-media din provincie, parlamentul zonal ar trebui sa se reuneasca in urmatorul weekend, iar declaratia de independenta sa fie adoptata duminica, 17 februarie. Aceasta decizie ar putea provoca puternice tensiuni in zona, dupa ce a provocat deja un razboi al declaratiilor intre partile care sustin, respectiv resping ideea. In acest sens, majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene au declarat ca sustin independenta, in timp ce cateva state, printre care si tara noastra s-au declarat impotriva acestei decizii, care, dupa parerea lor, ar putea crea un precedent. Cea mai inversunata pare a fi Rusia, care a blocat pana acum adoptarea unei rezolutii asupra independentei, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Belgradul ataca, dar pare ca s-a impacat cu ideea

Si la Belgrad se asteapta ca declararea independentei sa aiba loc in aceasta saptamana. Tensiunile dintre Pristina si Belgrad s-au acutizat in ultimele doua zile, avand in vedere ca liderii sarbi se asteapta la o strategie extrem de bine elaborata din partea kosovarilor pentru a-si declara independenta intr-o forma care ar pune in dificultate chiar si Moscova. Daca presedintele Boris Tadic a preferat sa avertizeze, mai mult sau mai acasa .ro/putin" title="putin">putin voalat, ca o recunoastere a suveranitatii provinciei va conduce la reactivarea unor conflicte mai vechi si crearea unei baze solide pentru altele noi, generand violente, premierul sarb, Vojislav Kostunica, a atacat direct Uniunea Europeana. Seful Executivului de la Belgrad a acuzat UE ca „isi bate joc de propriile principii”, fiind influentata de autoritatile de la Washington. Mai mult, Kostunica a repetat ca, din cauza iminentei proclamari a independentei Kosovo, Belgradul nu poate semna un acord de apropiere cu UE. Uniunea Europeana, care urmeaza sa inlocuiasca supervizarea ONU in provincie, va decide, in cursul reuniunii ministrilor de externe din 18 februarie, daca va trimite forta de politie si misiunea judiciare, la care este posibil sa se alature si tara noastra. Misiunea, botezata „ Eulex ", indelung pregatita la Pristina, va inlocui ONU in provincie, dupa o perioada de tranzitie de 120 de zile. La Belgrad, misiunea UE nu este privita cu ochi buni. In absenta unei aprobari din partea Consiliului de Securitate, misiunea nu „are o baza legala", a declarat, zilele trecute, presedintele Boris Tadic. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea