Social

#confidential #internet #roxana geambasu

O romanca a inventat un sistem de autodistrugere a datelor online

Roxana Geambasu este romanca care poate revolutiona internetul cu un sistem de autodistrugere a datelor personale pe care utilizatorii le introduc online, dar apoi pierd controlul asupra lor.

Doctoranda la Universitatea din Washington, Geambasu, a lucrat la dezvoltarea proiectului Vanish, o aplicatie care permite utilizatorilor sa stabileasca o perioada de timp dupa care mesajele lor, postate pe internet sau trimise prin email, sa se autodistruga.

Dezvoltarea internetul a creat probleme serioase de confidentialitate utilizatorilor, care introduc de multe ori date cu caracter personal pe site-urile magazinelor online, sau ale retelelor sociale, date care pot fi folosite apoi fara acordul lor.

Programul Vanish poate fi folosit momentan pe Gmail , Google Docs , Facebook si Hotmail.

"Eu nu am nici o idee despre locurile in care copii ale e-mailului acestuia or sa fie stocate dupa ce ti-l trimit tie. Se poate ca serverul scolii mele sa mentina copii sau serverul tau sa mentina copii, posibil arhivate in multe locuri. Daca tu iti forwardezi e-mailurile la Gmail, se poate ca Gmail sa pastreze copii ale mailului meu. Daca vreau sa sterg toate copiile mailului meu, cum fac? Pur si simplu, nu pot - nu am control asupra mediilor de stocare si nici nu cunosc toate locurile unde mailul meu e copiat", a descris Roxana problema confidentialitatii online pentru Cotidianul.

Pentru ca date vechi de ani de zile pot fi facute publice cu un ordin judecatoresc , romanca sustine dreptul fundamental al utilizatorului web de control asupra datelor personale.

"Vanish se asigura ca toate copiile unui mesaj criptat cu Vanish - chiar si copiile arhivate de catre servicii intermediare - nu vor mai fi disponibile dupa un anumit timp. Tot ceea ce trebuie sa faca utilizatorul este sa cripteze datele - precum e-mailuri, documente in Google Docs, mesaje in Facebook etc. - folosind Vanish inainte sa le trimita la site-ul web, specificand un timeout pentru aceste date", spune Roxana.

Puteti citi mai multe detalii despre Vanish, pe site-ul oficial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea