Social

#competitie internationala schi # campiona schi #romanca

O romanca a castigat trei premii la competitia internationala de schi

Iulia Benga a castigat trei din cele patru curse feminine de slalom ale competitiei internationale de schi FIS SES Nation Cup, care s-a desfasurat intre 18 si 21 februarie in Poiana Brasov.

Sotia fotbalistului Alex Benga a revenit pe partie in iarna lui 2019, la 30 de ani, dupa o pauza de opt ani. „Cu trei copii reuseste sa se antreneze, sa mearga la concursuri si sa aiba rezultate remarcabile”, o spune fostul schior de performanta, Ioan Gabriel Nan, actualul antrenor al sportivei.

Cea de-a doua competitie de anvergura gazduita in acest an, in Poiana Brasov, s-a desfasurat in conditii exceptionale si i-a multumit atat pe sportivi, cat si pe organizatori. „Este foarte important ca FIS SES CUP s-a organizat aici, in Poiana Brasov. Mi-ar placea ca in fiecare an sa vina tot mai multi sportivi. Deja anul acesta au venit mai multe natiuni decat in 2019, ceea ce este un lucru bun. Dar speram sa vina si cei mai buni. Din ce in ce mai buni”, a spus Benga.

Prezent la evenimentul de premiere, Dan Mihoc, presedintele Federatiei Romane de Schi Biatlon a declarat: „Organizarea acestor concursuri internationale, reprezinta o confirmare a faptului ca Poiana Brasov poate gazdui competitii si mai mari in viitor. Va spun o chestie de bucatarie interna. La una dintre cele mai recente sedinte ale Federatiei Internationale de Schi si Biatlon, s-a spus ca Poiana Brasov este o localitate care nu trebuie sarita in sporturile de iarna. Ceea ce este un lucru extraordinar. Multa lume nu crede ca suntem in Europa din punctul de vedere al conditiilor. Acum au fost mai multe delegatii straine care au fost de-a dreptul incantate. Se intorc acasa si dau vestea mai departe. si, daca din zece persoane cu care vorbesc, doua vin aici in vacanta, s-a castigat pariul”.

La randul sau, principalul promotor al evenimentului, stefan tint apreciaza ca „numarul de tari participante la concursurile de schi acreditate de FIS in Poiana Brasov este in crestere, lucru care se va vedea si anul viitor, cand speram ca acesta sa se dubleze”. „Chiar si secretarul general al Federatiei Internationale de Schi, Sarah Lewis, a fost foarte multumita de modul in care am organizat competitia”.

„Venim dupa doua saptamani de competitie comuna aici, in Poiana Brasov. FIS Children Trophy si pe urma FIS SES CUP. Dupa doi ani de competitie, un singur capitol nu il putem controla si la care trebuie sa gasim solutii chiar radicale. Adica, pe cel care tine de natura”, explica Dan Ghita, presedintele de organizare al FIS SES CUP. „Am avut zile cu temperaturi de 12 grade Celsius, cu plus. De altfel, am avut o zi la FIS Children Trophy cu vant si a trebuit sa gasim rapid o metoda prin care sa ducem 118 sportivi in zona de start. Nu aveam transport pe cablu si atunci i-am dus cu masinile care fac zapada. Acestea sunt denumite generic Ratrac. Dar Ratrac e ca si cum ai zice Jeep. De fapt e o marca de masina de asta, de batut zapada. Am folosit 3 masini de acest gen, duceam o tura – cam 6- de sportivi si antrenori si asa mai departe. A fost o zi cu totul speciala pentru noi.”

Despre FIS SES CUP, Ghita marturiseste ca este o competitie destul de importanta, la care totusi nu au participat tarile de top din schiul, ci tarile din esalonul 2. „Dar pe noi nu ne deranjeaza mai putin lucrul asta. Ne dorim foarte mult sa avem curse, sa le organizam, sa rodam echipa asta de organizare in curse acest gen, in evenimente importante. Pentru ca atunci cand se va intampla sa organizam o cursa de prim rang, sa fim pregatiti si sa nu avem surprize”.

„Acum pe partie, schiorii renumiti se duc la cupe mondiale. Asta stii cum e? Daca ai Cupa invatamantului, astia sunt la nivel preuniversitar. Dar totusi pentru noi ca Romania, e bine. Cine suntem noi in domeniul schiului alpin? L-am avut pe Dan Cristea, a fost bun. Da acum numai sa ai sportivi. Schiul ca sa faca performanta are nevoie de performer. Ca sa aiba performeri are nevoie de atleti. Ca sa aiba atleti are nevoie de conditii pe plan local in diferite regiuni ale tarii. La schi, trebuie sa gasesti copii care au familii pregatite pentru sacrificiul asta. La fotbal, de exemplu, se cauta mai neajutorati asa, care sa se imbogateasca. Ai nostri, daca nu sunt ajutati, ce sa faci? De unde iei schiuri, de unde iei bocanci? De unde iei aia-aia. Sunt multe”.

Dupa trei editii extrem de reusite ale concursului de schi alpin pentru copii si tineret, FIS Children Trophy, Asociatia de Turism Poiana Brasov impreuna cu Federatia Romana de Schi si Biatlon si cu sprijinul Primariei Municipiului Brasov, a organizat o noua competitie spectaculoasa de schi: FIS SES 2020 pe 18-21 februarie. „In urma demersurilor facute de Federatia Romana de Schi Biatlon si, bineinteles, dupa ce ne-am dovedit la nivel international capacitatile organizatorice si de infrastructura competitionala in ultimele doua sezoane, am primit si competitia FIS SES 2020. Numai faptul ca am primit-o in luna februarie, care se stie ca este o luna foarte aglomerata, este un semn clar ca incet, dar sigur, vom avea ocazia sa organizam in Poiana Brasov etape si curse de un nivel superior”, a adaugat Dan Ghita, presedintele FIS Children Trophy.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea