Social

O oferta salariala ar opri greva CFR

Mecanicii de locomotiva continua protestul, dar asteapta din partea administratiei o oferta de majorare a salariilor. Ei ar accepta si o crestere mai mica decat media solicitata, de 10,7%, pentru a ajunge la o intelegere si a opri greva.
Greva mecanicilor de locomotiva intrata astazi in cea de-a 17-a zi, continua pe termen nelimitat, cu asigurarea unei treimi din activitate. Instanta a hotarat, pentru a doua oara, ca protestul acestora este legal. Chiar daca ceferistii cer o majorare a salariilor, in medie, cu 10,7%, ei ar putea accepta si o alta propunere din partea administratiei, pentru a inceta protestul si a relua lucrul. Uniunea Nationala a Patronatului Roman UNPR cere premierului Tariceanu si presedintelui Traian Basescu sa intervina pentru rezolvarea problemelor de la calea ferata .

FARA MAJORARE. Pe parcursul negocierilor, administratia a oferit ceferistilor zece tichete de masa in plus pana la sfarsitul anului, fiind in masura sa suplimenteze cu 12,65% si fondurile alocate pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Administratia sustine insa ca nu poate oferi nici o majorare salariala, pentru ca aceasta ar presupune modificarea unei hotarari de guvern, prin care au fost stabilite bugetele de venituri si cheltuieli ale CFR Calatori si CFR Marfa, plafonate intrucat societatile feroviare se afla pe lista de monitorizare la cererea FMI.

REPLICA. Sindicalistii spun ca acordul cu FMI nu este un motiv pentru a bloca cresterile salariale. Ei sustin ca ar exista bani pentru majorare daca angajamente ca "asanarea financiara a societatilor feroviare nationale" sau "asigurarea subventiei in transportul de calatori, conform normelor europene", nu ar fi doar "simple fraze pe hartie". Intre timp, protestul continua, iar fiecare zi de greva provoaca pierderi de 30-40 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca pana in prezent valoarea pierderilor a urcat pana la circa 600 miliarde de lei. La ora inchiderii editiei, negocierile dintre administratia CFR Calatori si sindicalisti erau in desfasurare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea