Social

# taxa bauturi racoritoare #taxe

O noua masura: se va introduce taxa speciala pe bauturile racoritoare cu zahar

Ministerul Sanatatii a venit cu o noua propunere: introducerea unei taxe speciale pe bauturile racoritoare care contin zahar. 

Taxa se va aplica sub forma de acciza datorata de producatori, importatori sau cei care achizitioneaza intracomunitar, se va reflecta cel mai probabil si in pretul la raft.

Aceasta taxa ar urma sa fie introdusa din luna septembrie, iar pretul unui litru de bautura racoritoare ar putea creste cu pana la 1 leu. Băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru, iar băuturile cu un conținut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Cat suc beau romanii

Autoritățile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr. 

În România, diabetul zaharat a devenit deja o problemă de sănătate publică. Peste 1,3 milioane de cetăţeni au fost diagnosticaţi cu acestă boală, iar alte trei milioane se află în zona de risc, spun medicii. Ei atrag atenţia căzahărul adăugat în cantităţi mari în sucuri dă dependenţă iar cei mai expuşi sunt tinerii şi adolescenţii.

Taxe similare se aplică în UE în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda sau Irlanda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea