Social

#the economist #limba romani #limbra disparitie # the economist romania

O limba vorbita in Romania, pe cale de disparitie. Afla despre ce este vorba

La fiecare doua saptamani o limba dispare. Se preconizeaza ca pana in anul 2100 vor disparea in jur de 6.000 de limbi care se vorbesc astazi. Migratia de la tara la orase pare sa fie principala cauza a acestor disparitii.

Una dintre limbile care se afla insa in mare pericol este romani, vorbita de aproximativ 4 milioane dintre cei 11 milioane de romi din intreaga lume. Spre deosebire de alte limbi insa, romani nu are o tara careia sa ii poata spuna "acasa". Ea isi are radacinile in India si a aparut in secolul al X-lea. Aceasta limba s-a propagat rapid in toata lumea prin migratie, ajungand sa fie o minoritate lingvistica in mai multe tari, noteaza publicatia "The Economist" care a realizat un amplu articol pe aceasta tema. 

Limba romani are 150 de dialecte diferite care sunt inca in uz. Angloromani, vorbita in Marea Britanie, insa exista un dialect aparte si in Franta, Bulgaria, Letonia, Romania, Noua Zeelanda si Finlanda.

In general insa, limba romani este utilizata de aceste comunitati in sanul familie, de aceea extinderea sa a fost din ce in ce mai slaba. Desi academicienii si lingvistii au incercat o standardizare a acestei limbi, acest lucru nu a fost posibil deoarece romani doar se vorbeste. Ea nu se scrie si nici nu se citeste.

In anul 2000, americanii au realizat un ghid al limbii romani, insa acesta este o raritate si niciodata nu a devenit document oficial.

Limba romani  nu poate fi utilizata nici in scoli, deoarece nu exista texte pentru a putea fi predata oficial. Asadar, limba romani  a inceput sa moara usor, mai ales ca ea este folosita mai mult in mediul privat, deoarece aceste populatii sunt blamate de societate.

De exemplu, in Spania doar 1% din cei 750.000 de romi vorbesc romani, deoarece aceasta limba a fost interzisa de iberici in secolul al 18-lea. Totusi, exista un suport online al acestei limbi. Multi dintre tinerii romi incearca sa propage aceasta limba pe internet si improvizeaza diverse solutii si modalitati de a scrie mesaje si texte in limba romani.

Sursa foto: infobraila.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea