Social

#iarna #energie termica #radet

O lege de 15 ani tine Romania in frig

Caldura caloriferelor romanilor fara centrala termica proprie este hotarata de o hotarare de guvern din 1994, conform careia RADET incepe furnizarea agentului termic doar dupa trei nopti la rand cu temperaturi sub 10 grade Celsius.

Romanii fara centrale termice sau aparate de aer conditionat sunt nevoiti sa tremure pana la indeplinirea conditiilor din hotararea de guvern 425/1994. Daca in a treia noapte temperatura ajunge la 11 grade, caldura poate fi pornita doar cu acordul asociatiei de locatari , care trebuie sa faca o cerere regiei de termoficare .

"Nu poti sa fii conditionat de unul si altul ca sa beneficiezi de confort in casa ta. Normal ar fi ca, daca vreau caldura, sa deschid robinetul si sa-mi incalzesc caloriferele", crede Radu Opaine, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

Chiar daca 75% dintre apartamentele din Bucuresti au instalate repartitoare , caldura ramane conditionata de lege si de asociatia de locatari.

"Intr-adevar, e o lege veche, data cand nu erau repartitoare si oamenii erau nemultumiti ca regiile dadeau caldura prea devreme, iar ei erau obligati sa plateasca mult. Doar dupa ce se vor monta repartitoare in toate apartamentele din Romania, se va putea amenda legea, astfel incat Regia sa dea caldura odata ce se face frig, sa nu astepte inghetul", e explicat pentru Evenimentul Zilei seful RADET, Radu Becheanu.

Doar Ministerul Economiei poate cere modificarea legii, dar oficialii de aici au anuntat ca nu au in lucru nici o modificare a hotararii de guvern.


Citeste si

De teama facturilor, asociatiile isi tin proprietarii in frig

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea