Social

#ligamente #obturatie #serviciu #medical #tratament #sanatate #operatii

O directiva UE va da liber turismului medical intre statele membre

pe piata serviciilor medicale europene. Britanicii, carora dentistii le scot dintii in loc sa-i trateze, intre cetatenii UE care se grabesc cel mai mult sa scape de serviciile medicale proaste ale statului.

Belgia, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Letonia, Italia, Polonia si Spania, dar nu si Romania – pe lista cu tratamente mai bune si mai ieftine decat in Marea Britanie.

Desi sunt considerati intre cei mai „ eurosceptici ” dintre ceta­tenii UE, exista „un zvon dinspre Bruxelles” care ii face pe britanici sa tresalte de bucurie – in curand, o directiva UE ar putea permite „turismul medical” intre cele 27 de state membre ale Uniunii.

Acum doi ani, serviciile medicale au fost exceptate dintre cele cuprinse in directiva privind liberalizarea serviciilor, dar liberalizarea lor se afla pe noua „Agenda sociala europeana”, publicata, ieri, de Comisia Europeana. Nu se poate anticipa cat de departe se va ajunge cu liberalizarea, dupa negocierea in Parlamentul European si Consiliul UE a acestei directive privind „serviciile medicale transfrontaliere”, insa cotidianul britanic The Daily Mail a luat simpla propunere drept o „veste excelenta” pentru britanici.

Ei ar fi intre cetatenii UE cei mai fericiti de a renunta la serviciile din sistemul public de sanatate (NHS), unde trebuie sa stea la cozi inaintea fiecarei consultatii ori sa astepte mai multe luni pentru programarea la anumite operatii.

Apoi, cand le vine randul, multi britanici sunt terorizati nu de lipsa de iscusinta a chirurgilor, ci de conditiile igienice precare din spitale. O data la cateva sap­tamani, presa din Regatul Unit relateaza situatiile unor pacienti decedati din cauza unor infectii care puteau fi prevenite si a mizeriei din spitale.Mai mult, contribuabilii care ajung la mana NHS-ului sunt unii dintre cei mai nefericiti europeni.

Nu o data, s-a intamplat ca dentistii sa le scoata cu totul dinti care le mai puteau fi tratati, pentru a nu se mai preocupa cu tratamente costisitoare si de durata. Apoi, in spitalele britanice ale anului 2008 mai poate fi intalnita o situatie demna de un stat african – exista inca saloane mixte, cu pacienti de ambele sexe!

„Excursiile pentru sanatate“ peste hotare

In aceste conditii, posibilitatea sa se deplaseze in alt stat UE, pen­tru a beneficia de servicii medicale mai bune, dar rambursabile din bugetul NHS, pare o solutie sal­vatoare pentru multi britanici. Potrivit proiectului de directiva, un serviciu national de sanatate ar putea fi obligat sa ramburseze integral un facut in alt stat UE de catre persoanele asi­gurate, daca respectivele cos­turi sunt mai mici decat ar fi in tara de resedinta a asiguratului.

Or, date fiind costurile de trai mai mari in Marea Britanie decat pe Continent, The Daily Mail a intocmit o lista de servicii medicale care ar putea fi „mai profitabile” pentru un britanic, daca le solicita in alt stat UE. Intre acestea se numara o operatie de by-pass la inima efectuata in Belgia, o proteza de sold – in Franta, – in Germania, marirea sanilor – in Spania, fertilizarea in vitro – in Italia.

Romania, absenta din oferta statelor est-europene

Raportul dintre calitatea si pretul serviciului medical ar fi avantajos pentru britanici chiar si in cateva state est-europene, intre care nu se afla si Romania, de unde au inceput, la fel ca Polonia si Ungaria, sa plece tot mai multe cadre medicale inspre Regatul Unit.

Bulgarii ne-au intrecut si la acest capitol, britanicii fiind sfatuiti ca o operatie de varice si una de prostata sunt mult mai bune acolo decat in tara lor sau alt stat UE. In Polonia pot fi reparate ligamentele, in Letonia este recomandata o artroscopie, in vreme ce o de canal este cel mai bine a fi efectuata in Ungaria.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea