Social

#rrom #roman #barometru #dispret

O cincime dintre romani i-ar vrea pe rromi disparuti

"Barometrul interetnic 2009" arata ingrijorator. Studiul confirma faptul ca cei mai multi romani dispretuiesc minoritatile din tara noastra.

Secretariatul General al Guvernului prin programul S.P.E.R. (Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma) a realizat un nou studiu "Barometrul interetnic" si, comparativ cu ultima cercetare din 2002, situatia rromilor pare sa se fi imbunatatit. Studiul a fost pus accentul pe stereotipurile etnice si pe preferintele media si a fost realizat pe un esantion de 608 rromi si 820 de persoane de alta etnie.

Discriminarea rasiala este ocolita in general de romani, dar daca este pomenita in dezbateri publice provoaca reactii asemanatoare cu cea de la concertul Madonnei.

Fraza "Nu sunt de acord ca romii sa locuiasca in Romania" este aprobata de 20,8% dintre repondentii la sondaj, fata de 28,3% in 2002.

68,4% dintre subiectii chestionarul nu vor sa aiba rromi in familie. 71,7% dintre romani sunt de acord cu afirmatia "Cele mai multe femei rome sunt murdare si au prea multi copii?".

"Cei mai multi romi incalca legile" este o afirmatie aprobata de 77,7% dintre cei chestionati.

Din punct de vedere al consumului de media, romanii si rromi au aceleasi publicatii si posturi TV preferate si aceleasi gusturi in materii de emisiuni de divertisment.

Sociologul Mircea Toma , unul dintre expertii S.P.E.R., sustine ca atitudinea reala romanilor la adresa rromilor este ascunsa sub umbrela corectitudinii politice.

"Discursul corect politic este doar o pojghita. Se renunta la el la primele probleme serioase, cum a fost cazul asasinarii handbalistului Marian Cozma in Ungaria, probabil de catre un rom. In asemenea situatii, scena media se radicalizeaza. Exista si cazuri de persoane publice care tolereaza si incurajeaza rasismul", a explicat Toma pentru Evenimentul Zilei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea