Social

Numele scolilor, ignorate de elevi

Copiii isi motiveaza nestiinta prin faptul ca nu au fost interesati sa afle mai multe lucruri despre patronul spiritual al institutiei de invatamant pe care o frecventeaza.

Gheorghe Asachi, Grigore Moisil, Ion Neculce, Costin Nenitescu sunt doar cateva din liceele bucurestene denumite dupa ilustri oameni de cultura . Putini dintre elevii care invata insa in aceste licee stiu cine este personalitatea respectiva, si cu atat mai putin cunosc domeniul in care aceasta s-a facut remarcata.

Ieri-dimineata, putin dupa ora 11.00, in fata Liceului „Grigore Moisil" din sectorul 6 al Capitalei, cinci eleve se destind savurand o tigara si asteapta sa sune clopotelul pentru a intra la ore.

Aflam ca sunt in clasa a XII-a , la profilul matematica-informatica. Ne spun ca sunt mandre de scoala lor, ca laboratoarele sunt utilate modern si ca liceul incurajeaza schimbul de experiente cu scoli din strainatate.

Desi toata lumea stie ca Grigore Moisil a fost un matematician si un informatician celebru, niciun elev nu poate intra in amanunte legate de biografia omului de cultura. La cateva sute de metri de aceasta scoala, se afla Grupul Scolar „Gheorghe Asachi". Un alt liceu, o alta tipologie de elevi.

„La noi se intra cu nota mica, in jur de 7. Asachi nu stim cine este, noi suntem abia in clasa a IX-a", s-au scuzat doua eleve ale grupului scolar. „Cine este Asachi si cu ce s-a ocupat nu stim. Erau niste afise pe panou, la scoala, dar nu ne-a interesat prea mult si nu le-am citit atent", a spus un elev.

„Nu stiu ce a facut Nenitescu. Nu ma pricep la istorie"

Nici la Grupul Scolar de Chimie „Costin Nenitescu" din sectorul 3 situatia nu este diferita. „Nu stiu ce a facut Costin Nenitescu. Nu pot sa va dau prea multe detalii, ca nu ma pricep la istorie", ne-a spus un elev de clasa a XI-a. „Stiu ca a fost un chimist, doar atat. M-a interesat mai putin liceul la care am dat.

Am intrat cu o nota mica, sub 7. Nu mi-am ales liceul pentru ca poarta un nume celebru. Nici macar nu m-am gandit la asta", ne-a explicat un elev de clasa a XI-a. Cronicarul Ion Neculce pare sa le dea batai de cap si unor elevi care studiaza in liceul cu acelasi nume.

Ion Neculce – „un faimos critic literar"

„Neculce a fost un cronicar. Mai mult de atat nu va pot spune", a afirmat o eleva din clasa a XI-a. „Ion Neculce cred ca a fost un faimos scriitor si un critic literar", ne-a „informat" in graba o eleva de clasa a IX-a, preocupata sa se puna la curent cu ultimele barfe din revista pe care o rasfoia cu interes.

Exista totusi si elevi care salveaza onoarea liceului la care invata: „Ion Neculce a fost un cronicar moldovean. Cea mai importanta lucrare a sa este «Letopisetul Tarii Moldovei de la Dabija-Voda pana la domnia lui Constantin Mavrocordat»", ne-a spus foarte sigur pe el un elev din clasa a X-a, de la profilul uman.

» Nu stiu ce a facut Costin Nenitescu. Nu ma pricep la istorie
Florin, Grupul Scolar de Chimie „Costin Nenitescu"

» La noi se intra cu nota mica, in jur de 7. Asachi nu stim cine este, noi suntem de-abia in clasa a IX-a
Marius, Grupul Scolar „Gheorghe Asachi"

» Neculce a fost un cronicar. Mai mult de atat nu va pot spune
Elena, Liceul Teoretic „Ion Neculce"

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea