Social

Nume mari ale teatrului mondial la BABELFAST Targoviste

Oskaras Korsunovas, Georges Banu, Jean Guy Lecat, Rene Pollesch, Akademya Ruchu, Silviu Purcarete, Mihai Maniutiu, alexander hausvater - vor fi oaspetii celei de-a doua editii a Festivalului Artelor Spectacolului - BABEL din Targoviste. In 2008, tema festivalului este Superstitii.

Dupa editia pilot din 2007 care s-a bucurat de succes in randul publicului si al criticii datorita artistilor romani si straini implicati, Festivalul BABEL, organizat de Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviste cu sprijinul autoritatilor locale, a ajuns la cea de-a doua editie care se va desfasura intre 13 si 18 iunie 2008.

Lituania este reprezentata in festival de catre OK Theatre Vilnius - compania teatrala condusa de Oskaras Korsunovas - celebru regizor lituanian, cu numeroase premii internationale si cu participari la festivaluri din Europa, SUA, Asia si Africa. Piesa care va deschide festivalul este "Chip de foc" de Marius von Mayenburg.

Volksbuhne Theater Berlin este una dintre cele mai importante companii de teatru din Germania, dar si un important "punct de referinta" pe harta teatrala europeana, iar regizorul Rene Pollesch este un "copil teribil" al teatrului german actual, urmarit oriunde in lume de catre cronicari si presa. Pollesch va prezenta in premiera absoluta in Romania piesa "Neveste de dictatori".

Acceptarea invitatiei de a veni in festivalul de la Targoviste, se datoreaza Institutului Goethe din Bucuresti, constituind o reverenta adusa eforturilor pe care le depune Teatrul Tony Bulandra pentru a se afirma in spatiul teatral european.

Din Polonia vor sosi actorii Academiei de Miscare (Akademya Ruchu, Varsovia) - una dintre cele mai importante companii poloneze unde teatrul interfereaza cu artele vizuale. Cele doua spectacole prezente in festival sunt Clearly in. Silence - piesa ce se va juca in aer liber, pe lacul din parcul orasului si Lectia chinezeasca - prezentata in Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra.

Armenia este reprezentata de Armenian National Academic Theatre G. Sundukyan din Erevan care va participa cu piesa Psychosis 4.48 - unul dintre cele mai cunoscute monologuri semnate Sarah Kane, prezentat intr-o formula inedita, in interpretarea a 7 actrite.

Compania sud-coreeana Changpa Theatre din Seul va participa cu piesa Doodri Doodri, iar din Franta, Les Grognons din Lyon ajung la Targoviste cu piesa Vieillesse, Vieillesse!

Romania va fi prezenta in festival cu piesele Femeile din Trahis in regia lui Alexander Hausvater, Odihna de George Banu in regia lui Mihai Maniutiu (Teatrul Tony Bulandra Targoviste), Masura pentru masura in regia lui Silviu Purcarete (Teatrul National Marin Sorescu - Craiova), Elektra , in regia lui Sorin Militaru (Teatrul Tomcsa Sandor - Odorheiul Secuiesc), Ivan Turbinca, in regia lui Ion Sapdaru ( Teatrul Mihai Eminescu - Botosani) si Adio secol XX - in regia lui Horatiu Mihaiu (Teatrul Ariel - Targu Mures).

In sectiunea concerte vor fi prezente trupele Trigon (Republica Moldova) - etno-jazz, Timpuri Noi si Trooper (Romania) - rock, Quartet of Jazz (Romania) - jazz, Gloria (Romania) - afro music.

De asemenea, in festival vor fi prezente importante personalitati teatrale europene printre care Georges Banu si Jean Guy Lecat (scenograful lui Peter Brook) - care vor sustine prelegeri in cadrul unor colocvii de scenografie si critica teatrala.

Teatrul Tony Bulandra din Targoviste isi propune sa contribuie la construirea unui veritabil spatiu de dezbatere si de promovare a valorilor europene care sa implice operatorii si institutiile culturale din Romania si din regiune.

Mitul Turnului BABEL este o sinteza universal acceptata a identitatii si aspiratiei umanitatii catre perfectiune. Expresie a intalnirii, a schimbului, Babel este un simbol etern al diversitatii.

Festivalul isi propune sa refaca legatura dintre arta si comunitate, sa fie un punct de intalnire intre oameni reprezentand identitati diferite, cu modalitati de exprimare si viziuni artistice diferite.
 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea