Social

Numai UE ar trebui sa negocieze cu SUA eliminarea vizelor

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini , va cere guvernelor statelor membre sa-l mandateze cu gestionarea negocierilor cu americanii. Letonia si Estonia sfideaza Bruxelles-ul si vor semna azi acorduri cu Washingtonul. Acordurile dintre autoritatile americane si unele capitale europene privind eliminare vizelor le dau, in continuare, mari dureri de cap oficialilor europeni. Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, care recunostea cu ocazia reuniunii ministrilor de Interne din UE, de la sfarsitul lunii februarie, dreptul capitalelor europene de a negocia cu SUA, dar cu supervizarea Bruxelles-ului, a schimbat brusc termenii discutiei. Mai precis, in fata eurodeputatilor, vice-presedintele CE a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa negocieze eliminarea sistemului de vize pentru intrarea in Statele Unite ca entitate si sa impiedice statele membre sa incheie acorduri individuale, informeaaza Reuters si „EUObserver”. „Noi vom fi negociatorul pentru Statele Unite. Nu este posibil sa abandonam, sa renuntam... la legislatia noastra europeana”, a spus Frattini.

Statele UE se imbulzesc sa semneze cu americanii

De altfel, Frattini a spus ca va cere guvernelor europene sa il mandateze cu gestionarea problemei privind eliminarea vizelor, sustinand ca acest lucru este de competenta UE. „Nu ar trebui sa ne permitem sa ne divizam”, a explicat Frattini, facand referire la incheierea acordului bilateral de eliminare a vizelor dintre Statele Unite si Cehia. Raspunsul SUA nu s-a lasat insa mult timp asteptat. Washingtonul este hotarat sa respecte acordul. „SUA au spus foarte clar, eliminarea vizelor este o chestiune bilaterala, si deci intentionam sa aplicam legea prin continuarea negocierilor individuale”, a declarat un oficial american, citat de Reuters. Incercarea Bruxelles-ului de a reprelua controlul in aceasta problema devine cu atat mai evident sortita esecului avand in vedere ca Estonia si Letonia urmeaza sa semneze chiar astazi protocoale de acord bilateral cu SUA in vederea ridicarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii lor. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea