Social

Nu stam bine nici la 112

Romania, alaturi de alte 13 state membre UE , a primit o atentionare din partea Uniunii, deoarece nu furnizeaza serviciile complete prevazute de implementarea numarului unic pentru urgente 112. Oficialii romani se apara spunand ca doar o mica parte dintre apelurile la numarul unic raporteaza urgente critice, multi cetateni sunand la acest numar fie din greseala, fie pentru a-si varsa naduful. Majoritatea romanilor stiu ce inseamna acest numar, insa mai exista si oameni care ar apela acest numar pentru a anunta pierderea portofelului, deranjamente de telefonie mobila sau ca au ramas fara benzina, potrivit unui sondaj prezentat ieri la Ministerul Sanatatii. Conform datelor oficiale o mare parte a apelurilor au fost pentru solicitarea ambulantei, semnificativa fiind reducerea procentului celor care au sunat din curiozitate la acest numar. Pe de alta parte, peste 90 la suta dintre apelurile la 112 sunt false, cele mai grave fiind cele care solicita mijloace de interventie pentru actiuni imediate inexistente, dupa cum declara subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat . El spune ca la 112 se inregistreaza mai multe tipuri de apeluri – ale celor care suna si isi varsa naduful prin injuraturi, ale celor care suna din greseala la acest numar, dar si ale celor care suna si dau alarma falsa. Din pacate operatorul de la 112 nu-si poate da seama intotdeauna daca apelul este intemeiat sau nu, asa ca de multe ori masinile pleaca pe teren degeaba. Oficialul a spus ca astfel de fapte ar trebui descurajate prin masuri speciale, amintind exemplul altor state in care sanctiunile merg de la blocarea temporara a telefoanelor pana la sanctiuni financiare. La noi in cazul apelurilor false, amenzile merg de la 100 pina la 500 de lei, iar apelurile cu amenintari de tip terorist, cum ar fi cele cu plasarea unor dispozitive explozive, sunt incriminate penal.

112, serviciu european de ajutor

Serviciul 112 a inceput sa fie implementat in Romania din anul 2003, cand 26 din cele 27 de state membre au oferit cetatenilor posibilitatea de a accesa numarul 112 de pe telefonul mobil sau fix, datorita legislatiei promovate de Telecoms, sectorul de telecomunicatii al Uniunii Europene. Acum Uniunea Europeana este de parere ca promovarea corespunzatoare a numarului 112 este urmatorul pas in asigurarea eficientei sale pe tot teritoriul european si avertizeaza tarile unde serviciul are inca probleme de functionare. Si pentru a asigura eficienta noii legislatii, Uniunea Europeana are in vedere 14 tari, printre care si Romania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia pentru ca acestea nu furnizeaza locatia persoanelor care apeleaza 112. Comisia Europeana lucreaza indeaproape cu celelalte tari din interiorul UE pentru a imbunatati functionarea 112 si pentru a-l transforma in singurul numar pentru urgente de pe teritoriul Uniunii. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea