Social

#rata #vecini #banca.

Nu platesti rata? Bancile iti suna vecinii!

Angajatii bancilor au inceput sa sune vecinii clientilor restantieri pentru a-i ruga sa ia legatura cu cei care nu si-au platit ratele la timp.

"Avem o mare rugaminte la dvs. Va rugam sa ii lasati in cutia postala un bilet vecinului dvs de la apartamentul ... cu urmatorul numar de telefon si numele bancii", este mesajul standard cu care angajatii bancilor ii deranjeaza pe vecinii restantierilor.

Dupa ce se prezinta politicos si isi cere scuze de deranj, angajatul bancii ii spune persoanei de la celalalt capat al firului ca, in blocul sau, la apartamentul X locuieste un restantier al carui nume il silabileste de doua ori, pentru a fi sigur ca a fost inteles corect, potrivit Gandul.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) spun ca au primit mai multe plangeri de la romani care s-au saturat sa fie sunati pentru a face favoruri bancilor.

Printre bancile care au apelat la modalitatea inedita de a-si gasi restantierii se afla Bancpost si Piraeus Bank .

"Procedura este pusa in practica numai in cazul clientilor ale caror restante depasesc 20 de zile, atunci cand banca a epuizat toate celelalte optiuni fara a reusi, din motive independente de ea, sa ia legatura cu clientul sau. In acest context, riscul ca acesta sa fie raportat, conform normelor in vigoare, la Biroul de Credit cu restante mai mari de 30 de zile este iminent", au explicat pentru Gandul reprezentantii Piraeus Bank.

 

"Un abuz"

 

Chiar daca angajatii bancilor nu dezvaluie informatii despre situatia financiara a restantierului, reprezentatii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) considera practica "un abuz".

In cazul in care vecinii iti sunt deranjati de angajatii bancii tale sau esti sunat pentru a-ti contacta vecinii, autoritatile la care poti apela sunt Politia, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si BNR.

Potrivit statisticilor BNR, in luna ulie, numarul persoanelor fizice si juridice care aveau restante la credite s-a diminuat cu 0,02%, ajungand la 230.781 persoane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea