Social

#alageri #ministri

Nu ne cautati la guvern. Candidam!

Nu mai putin de 14 din cei 17 ministri, in frunte cu premierul, vor candida la alegerile parlamentare din toamna. Pe perioada campaniei electorale vor ramane „pe baricade", la Palatul Victoria, doar trei ministri: Dacian Ciolos (Agricultura), Catalin Predoiu (Justitie) si Lazar Comanescu (Externe).

Ceilalti membri ai cabinetului se impart in doua grupuri. Cativa, printre care prim-ministrul Tariceanu, vor candida in Bucuresti, fiind obligati la deplasari minime. Cei mai multi ministri, apartinand PNL si UDMR, vor fi insa nevoiti sa se imparta intre obligatiile guvernamentale si deplasari electorale de sute de kilometri.

Cea mai mare inghesuiala va fi in Moldova. La Iasi vor candida Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei, alaturi de fostul lor coleg de cabinet Tudor Chiuariu.

In perioada campaniei electorale, o parte din atributiile ministrilor vor fi preluate de secretarii de stat . „In nici o tara din lume, cand intri in campanie electorala, nu angajezi decizii mari pentru viitor", spune ministrul muncii, Paul Pacuraru.

In toamna, in campania electorala, agenda executivului va fi subtire


Cabinetul Tariceanu se repliaza pentru viitorul Parlament. Aproape toti ministrii se pregatesc pentru noul legislativ.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, care candideaza pentru al patrulea mandat la Senat, la Galati, spune ca agenda guvernamentala va fi mai lejera pe ultima suta de metri: „In nici o tara din lume, cand intri in campanie, nu angajezi decizii mari pentru viitor. Nu vom avea decizii revolutionare in acest interval", spune el. Paul Pacuraru nu isi ia liber, ci va face campanie la fiecare sfarsit de saptamana.

Ministrii care candideaza in Bucuresti sunt avantajati, deoarece nu sunt nevoiti sa se deplaseze pe distante mari. Ministrul de interne, Cristian David, si ministrul Ludovic Orban, ambii candidati in Bucuresti, la sectoarele 2 si 1, nu au motive sa-si ia concediu.

Ministrul David trebuie sa se hotarasca daca alege un colegiu pentru Senat, in Vaslui, sau un colegiu pentru Camera, in sectorul 2 al Bucurestiului. Seful guvernului, Calin Popescu Tariceanu, va candida pentru un post de deputat, intr-un colegiu din sectorul 1.

Trei ministri „nu se arunca" in alegeri

Cei trei ministri care nu vor in Parlament sunt titularii de la Agricultura, Justitie si Externe, cu totii independenti. Ei doresc sa se intoarca la carierele lor, unele foarte bine platite, ca in cazul lui Predoiu. In rest, toti ministrii PNL si UDMR candideaza.

La Iasi, merg impreuna in campanie ministrii invatamantului, Cristian Adomnitei, si al Economiei, Varujan Vosganian – unul pentru Camera, celalalt pentru Senat.

Anul acesta, PNL isi va refolosi in campanie fostii ministri. Tudor Chiuariu candideaza la Iasi pentru Camera Deputatilor, Teodor Atanasiu, seful AVAS si fost ministru al apararii, la Alba, pentru Camera Deputatilor, iar Adrian Cioroianu, fostul sef al diplomatiei, la Timis, pentru Senat.

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, asteapta saptamana aceasta validarea candidaturii sale de catre Biroul PNL judetean pentru Camera Deputatilor intr-un colegiu, la Sibiu.

UDMR trimite toti ministrii in lupta

UDMR ii va arunca in cursa parlamentara pe toti ministrii si secretarii de stat pe care ii detine, impreuna cu oamenii sai de vaza, sustine liderul deputatilor, Marton Arpad.

In momentul de fata, UDMR are 11 secretari de stat si trei ministri: Laszlo Borbely la Ministerul Dezvoltarii , Karoly Borbely la Comunicatii si Attila Korodi la Mediu.

Toti trei au participat fara succes la ultimele alegeri. Korodi a pierdut la europarlamentare, in timp ce Laszlo Borbely si Karoly Borbely nu au reusit in alegerile locale. "Mai mult ca sigur ca vor candida. Si secretarii de stat si oamenii politici de vaza ai UDMR vor candida la toamna intr-un colegiu uninominal . Nu pot spune unde si cum, dar teoretic asa va fi", ne-a declarat Marton Arpad.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea