Social

Nu moare Radio Romania Muzical cand vrea CNA

Radio Romania Muzical George Enescu, cel mai inofensiv post de radio din Romania, a devenit peste noapte un hot de frecventa si un obiect de disputa intre Consiliul National al Audiovizualului si crema intelectualitatii din Romania.

Grupul pentru Dialog Social a initiat luni, 26 septembrie, o dezbatere la sediul sau din Calea Victoriei, in incercarea de a modera conflictul dintre Societatea Romana de Radio ( SRR ) si presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, care isi anuntase in urma cu o luna intentia de a desfiinta Radio Romania Muzical. Ralu Filip sustinea ca acest post functioneaza ilegal, dat fiind ca emite pe doua frecvente locale si nu pe una singura, asa cum spune legea audiovizualului. Conducerea si Biroul Juridic al SRR au demontat cu acte, inca de la inceputul conflictului, acuza lui Ralu Filip. Cu toate acestea, presedintele CNA a continuat sa atraga atentia asupra caracterului ilegal al emisiei Radio Romania Muzical.

Societatea civila a reactionat fata de decizia irationala de a desfiinta un post de radio eminamente cultural si care deserveste in special elite. Radio Romania Muzical este o avutie nationala, a spus Gabriel Liiceanu, in deschiderea dezbaterii de la GDS. Se ajunge la discutii absurde despre frecvente, cand de fapt este vorba de educarea unui popor in curs de manelizare, a atras atentia Liiceanu, care considera ca interesul public in Romania trece si prin educatia muzicala.

Asistam la lucruri halucinante, ne pierdem limba, ne pierdem cultura muzicala, nastem generatii de mutanti care nu mai stiu decat ce le propun televiziunile comerciale. Ideea de a invoca interesul public si, in numele acestuia propunerea de a desfiinta un post muzical, mi se pare incredibila. De asta exista televiziunea si radioul publice, ca sa nu trebuiasca sa functioneze dupa criteriul nenorocit al ratingului, a mai spus directorul editurii Humanitas. La randul sau, presedintele CNA a spus ca el a propus conducerii radioului public o solutie care i se pare mai mult decat satisfacatoare, si anume sa se mute Radio Romania Muzical pe frecventele Radio Romania Cultural, dat fiind ca postul cultural are bataie nationala.

Acesta din urma ar urma sa treaca de pe unde ultrascurte pe unde medii, iar aceasta solutie nu convine conducerii SRR: ascultatorul Radio Romania Cultural are acelasi drept la calitatea auditiei ca si cel al Romania Muzical. Nu putem muta Culturalul de pe FM pe AM, pentru ca nu ne-ar mai receptiona populatia urbana, spune presedintele-director general al SRR, Maria Toghina. Cat priveste incrancenarea cu care invoca Ralu Filip legea audiovizualului, pe care insa conducerea SRR nu considera ca o incalca, Toghina afirma ca daca o lege este stramba, atunci ea trebuie indreptata. Daca Radio Romania mai are nevoie de inca o retea, trebuie s-o primeasca, pentru ca e post public si menirea lui este sa faca educatie.

Pe de alta parte, Ilie Mihai, directorul tehnic al SRR, si-a exprimat nedumerirea fata de momentul ales de Ralu Filip sa sesizeze ilegalitatea emisiei Radio Romania muzical: nu s-a schimbat nimic din 2003, cand am primit licenta de la CNA pentru emisia Romania Muzical, pana acum, a spus Mihai, care a aratat ca documentul care atesta legalitatea emisiei este semnat chiar de Ralu Filip. Stau si ma-ntreb cand a avut dreptate CNA, cand ne-a dat licenta sau acum, cand o contesta?, mai spune directorul tehnic al SRR care atrage atentia, totodata, ca nu e problema CNA sa se preocupe de licentele de emisie, ci a Agentiei Nationale de Comunicatii. La randul sau, Rasvan Popescu, membru al CNA afirma ca problema vine dintr-o interpretare speciala a lui Ralu Filip.

Nu a existat nici o secunda intentia legiuitorului de a ridica licenta de emisie a Radio Romania Muzical, nici cand a emis legea, si cu atat mai putin acum. Romania Muzical e acoperit legal din 2002, spune Rasvan Popescu, care precizeaza ca articolul 71 din legea audiovizualului spune foarte clar care e diferenta dintre o frecventa regionala si una nationala, cuiul lui Pepelea invocat de Ralu Filip. In opinia lui Andrei Dimitriu, fost presedintele al SRR in guvernarea 1996-2000, a pune in discutie mutarea canalului muzical in locul celui cultural este o diversiune, in primul rand pentru ca viitorul este al frecventelor FM si nu al celor medii. Ce s-a inteles, in final, din dezbaterea de la GDS este ca, cu sau fara voia lui Ralu Filip, Radio Romania Muzical va continua sa existe, chiar daca asta va presupune schimbari ale legii.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea