Social

Noul cod rutier este mai drastic

Soferii vor conduce dupa un nou Cod rutier incepind din septembrie. Amenzile si sanctiunile vor fi mai drastice. Medicii de familie vor fi obligati sa-i pirasca pe soferi la politie daca au o boala incompatibila cu volanul.

Dupa ani de zile in care soferii din Romania au fost bombardati cu diferite hotariri si ordonante de urgenta privind regulile de circulatie, un nou Cod rutier a primit girul lui Traian Basescu. Lipsit de formularile pasaresti ale precedentelor regulamente, care necesitau citirea de cinci ori a unei fraze pentru a intelege ceva, noul Cod rutier este mult mai exact in definirea regulilor de circulatie, dar si mult mai aspru.
Amenzile o iau in sus, ajungind si la 6 milioane de lei. Celebrul sistem cu puncte-amenda si puncte de penalizare, despre care se invata la scoala de soferi degeaba, pentru ca nu era aplicabil, va intra in sfirsit in vigoare.

Doctorii care tac fac inchisoare

Pietonii surprinsi si accidentati, ca urmare a traversarii pe rosu, prin locuri nepermise sau nerespectind alte reguli de circulatie , poarta intreaga responsabilitate pentru accidentarea lor. Conditia este ca soferul care i-a lovit sa fi respectat regulile de circulatie din acel sector de drum. Medicii de familie au si ei un rol in siguranta rutiera: cel care observa afectiuni incompatibile cu sofatul la un pacient cu permis de conducere este obligat sa atentioneze politia. Daca nu o face si pacientul omoara sau accidenteaza pe cineva, ca urmare a afectiunilor sale, medicul e pasibil de inchisoare de la 3 luni la 2 ani. De asemenea, s-a renuntat la pedepsirea soferilor cu inchisoarea pentru o concentratie de peste 0,4 miligrame/litru de alcool pur in aerul expirat.

Repertoriul de sanctiuni contraventionale se imbogateste cu punctele-amenda si cu punctele de penalizare. Un punct-amenda va fi unitatea de masura dupa care se va calcula cuantumul unei amenzi si va reprezenta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, care la ora actuala este de aproximativ 3.300.000 de lei vechi.

15 puncte te lasa fara permis

Acumularea punctelor de penalizare, acordate in functie de gravitatea contraventiei, atrage suspendarea carnetului. La 15 puncte acumulate, 30 de zile de suspendare. La 15 puncte acumulate in mai putin de un an de la ultima suspendare, 60 de zile. La savirsirea anumitor fapte in mai putin de sase luni de la ultima suspendare, 90 de zile. Punctele de penalizare se anuleaza la trecerea a sase luni de la constatarea contraventiei sau la suspendarea permisului.

Penalizare pe puncte

2 puncte pentru:

- depasirea cu 10-20 km a vitezei maxime

- lipsa sau defectiunea luminilor

- nepurtat centura de siguranta

- folosirea telefoanelor mobile

3 puncte pentru:

-depasirea cu 21-30 km a vitezei maxime

-intoarcere, mers inapoi, schimbarea benzii, daca s-au soldat cu accident

-nerespectarea distantei regulamentare, daca provoaca accident

-patrunderea in intersectie, daca circulatia e blocata

4 puncte pentru:

-depasirea cu 31-40 km a vitezei maxime

-nerespectarea indicatorului STOP

-mers fara lumini noaptea sau pe ceata

6 puncte pentru:

-depasirea cu 41-50 km a vitezei maxime

-stationarea sau parcarea neregulamentare pe autostrada

-mers inapoi sau schimbarea sensurilor pe autostrada

-nerespectarea semnelor de la calea ferata


Politistii habar n-au de Cod

Pe strada, noul Cod rutier trezeste diverse reactii: politistii de la Circulatie nu stiu mare lucru despre noile prevederi, pietonii cred ca nu se va schimba nimic si ei vor traversa in continuare pe unde au chef, iar soferii sint impartiti in doua tabere: pro si contra.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod rutier, aceea de pedepsire a celor care traverseaza prin locuri nepermise, aplicabila din septembrie, nu ii impresioneaza foarte mult pe pietoni. Laura Dumitru nu crede ca o amenda de 600.000 de lei, fata de cea de 250.000 cit e acum, o sa ii invete pe pietoni sa traverseze prin locurile special amenajate. Cei mai incintati de noua reglementare sint soferii, pentru ca, in caz de accident, si pietonii au responsabilitati, nu doar drepturi.

Dintre soferi, unii sint pro reglementari, altii contra. Barbu Camelia, care conduce de 19 ani, este de acord cu amenzile marite aduse de noul Cod rutier: In momentul in care tu esti corect, iti pui centura, acorzi prioritate si respecti regulile, nu iti mai pasa, nu te mai gindesti la nici o amenda.

In schimb, Bogdan Dan, taximetrist cu 12 ani vechime, nu este de acord cu marirea sanctiunilor, aplicabile la salariul lui de 3.200.000 de lei. Soferii simt oricum usturimea sofatului in Bucuresti din cauza drumurilor proaste, a lipsei parcarilor; da-mi amenda, sint de acord sa platesc cind vor face si ei parcari, cind vor repara strazile, spune taximetristul, care oricum are un teanc de amenzi neplatite in torpedo.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea