Social

`Noua ne place acasa, in Serbia noastra'

"Vreau sa plec la studii. Incerc sa obtin o bursa fie la Universitatea Centrala Europeana, la Budapesta, fie oriunde altundeva in Europa".

Sunt cuvintele lui Goran, un tanar sarb in varsta de 24 de ani. Cu un master la universitatile occidentale ii cresc sansele la o slujba mai buna in tara.

Viitorul sarbilor este in Europa

Tineri, asa cum este Goran, sunt poate sute: „Multi gandesc ca mine. Am colegi care vor sa plece pentru o vreme, sa faca bani acolo, si dupa maximum 10 ani, sa revina in Serbia si sa deschida o afacere." Dar acesti tineri nu pot obtine vize decat in cazuri exceptionale in care pot dovedi necesitatea plecarii lor in strainatate.

Situatia este insa in schimbare. In urma cu cateva saptamani, UE a semnat un important acord de preaderare cu Serbia menit sa transmita un puternic mesaj sarbilor ca viitorul lor este in Europa.

UE si-a exprimat optiunea foarte clar oferind Serbiei inainte de alegeri un acord de preaderare si facilitati pentru obtinerea vizelor, ambele conditionate implicit de o victorie a democratilor proeuropeni. Care de altfel s-a si intamplat la alegerile din 11 mai.

Temerile jurnalistilor italieni: un val de imigranti sarbi

Ca o reactie imediata, ziarul italian „La Stampa" a publicat un articol in care autorul vorbeste despre un viitor val de imigranti sarbi care, sustin el, va urma aderarii Serbiei la Uniunea Europeana. „In timp ce ministrul de interne al Italiei, Roberto Maroni , se grabea sa puna pe picioare o solutie pentru a alunga de pe teritoriul tarii romanii si tiganii, pentru a-si multumi alegatorii, UE pune bazele unui nou val de imigratie, cea sarba", scrie publicatia italiana.

Explicatia ziarului: exista un precedent romanesc, pus de altfel in ultimele luni in evidenta prin numeroase incidente controversate. „In conditiile in care la alegeri a castigat coalitia proeuropeana, Serbia va intra in curand in spatiul Schengen si nu va mai avea nevoie de vize asa cum s-a intamplat si in cazul romanilor", mai scrie „La Stampa".

Dar este Italia o tinta pentru potentialii emigranti sarbi?

Potrivit statisticilor oficiale, in Italia sunt aproximativ 600.000 de romani. Neoficial insa, organizatiile neguvernamentale vorbesc de 1 milion de emigranti. Principalul motiv pentru care romanii pleaca in Italia este standardul de viata mai ridicat, care implica totodata si salarii mult mai mari. Asta i-ar putea atrage si pe sarbi, numai ca specificul situatiei lor ar putea face ca lucrurile sa se petreaca altfel decat in cazul romanilor, crede analistul pe probleme balcanice, Silviu Moldovan.

„Sarbii au circulat liber inca de pe vremea regimului comunist si nu au creat niciodata probleme. Serbia era singura tara din estul Europei din care se pleca liber, au plecat valuri la munca si nu au creat niciodata probleme", ne-a spus Silviu Moldovan. Daca ar fi ceva de care sa se teama, italienii ar trebui sa ia aminte la retelele mafiote albaneze, mai afirma analistul.

Si ar mai fi un aspect. Italia e o tara latina, unde romanilor le este mai usor sa invete sa poarte o conversatie. Nu ar fi asadar si cazul sarbilor sau al bulgarilor, care au intrat in UE odata cu romanii. Potrivit statisticilor, bulgarii par sa prefere sa mearga la munca in Grecia, in Statele Unite, in Canada, in Australia si in Africa de Sud. Tara avea noua milioane de locuitori la caderea comunismului in 1989. Acum are 7,7 milioane de locuitori, in primul rand din cauza emigrarii in masa.

Regimul vizelor, mai relaxat pe vremea Iugoslaviei

In anii '70 dezvoltarea economica a Republicii Iugoslavia era evidenta. Incepand cu anul 1969, regimul comunist iugoslav a liberalizat regimul pasapoartelor si a permis cetatenilor sa plece sa lucreze in special in Europa. Iluzia a inceput sa se destrame in anii '80 imediat dupa moartea fondatorului Iugoslaviei comuniste, Iosip Broz Tito.

La inceputul anilor '80 Iugoslavia, a carei crestere economica se bazase in mare masura pe imprumuturi externe a trebuit sa faca fata unei crize a datoriilor externe. Pe un astfel de fundal s-au intensificat grevele muncitorilor industriali. Economic, tara a regresat, astazi avand de rezolvat nu doar problemele tranzitiei, ci si consecintele razboiului civil care a condus la divizarea fostei Iugoslavii.

Chiar daca multi sarbi vad in plecarea la munca in strainatate o cale de rezolvare a problemelor economice actuale, putini par sa se gandeasca la stabilirea in occident. Si aici nu e vorba doar de sarbii trecuti de o anume varsta. "Nu m-as gandi la o plecare definitiva chiar si daca am fi in UE. Noua ne place acasa, in Serbia noastra", tine sa sublinieze tanarul Goran.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea