Social

Noua lista de medicamente compensate sau gratuite intra in vigoare pe 15 iulie

Noua lista de medicamente compensate sau gratuite, care va cuprinde, in premiera, protocoale terapeutice si medicamente pentru boli rare, va intra in vigoare pe 15 iulie, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Potrivit lui Nicolaescu, pentru prima data, in trei ani, lista medicamentelor compensate si gratuite a fost modificata si au fost introduse medicamente noi. "Lista A va contine numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta, astfel incat sa creasca accesul oricarui cetatean la medicamente. O parte dintre medicamentele scumpe de pe lista B, unele si intre cinci si 10 milioane de lei, vor fi trecute pe lista C, unde compensarea este de 100 la suta. Nici un medicament nu va aparea, insa, pe lista daca nu este insotit de protocol terapeutic", a precizat ministrul Sanatatii.

Protocoale terapeutice vor arata ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat .

Pe lista compensatelor si a gratuitelor se vor afla, in premiera, si medicamente pentru boli rare, cum ar fi hemofilia sau talasemia.

Pe de alta parte, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a subliniat ca, din luna septembrie, informatizarea si protocoalele emise vor permite controlul prescriptiilor medicale. "Toti medicii de familie au primit laptopuri si programul informatic. Vom putea, astfel, monitoriza mai usor prescrierea retetelor si vom putea vedea daca se prescriu retete fara motive intemeiate", a precizat Ciurchea.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea