Social

Noua Cuba, cea fara Fidel Castro

Cuba fara Fidel Castro - un final si un nou inceput. Ceea ce parea aproape inimaginabil s-a intamplat. Dupa 49 de ani de putere, El Lider Maximo s-a retras definitiv din viata politica, spunandu-le cubanezilor „la revedere" si „multumesc". Liderul cubanez Fidel Castro a anuntat ieri ca se va retrage definitiv de la conducerea tarii, dupa aproape o jumatate de secol de putere neintrerupta. Anuntul retragerii lui Fidel vine cu doar cateva zle inainte de intrunirea noii Adunari Nationale care in noile conditii va trebui sa il recunoasca drept succesor pe fratele lui Fidel, Raul, care a preluat atributiile de presedinte in vara anului 2006, in urma unei interventii chirurgicale si care a castigat alegerile de luna trecuta. Retragerea lui Castro a fost motiv de reactii din partea cancelariilor occidentale. In mare parte acestea si-au exprimat speranta ca retragerea lui Fidel Castro din fruntea Cubei va deschide poporului cubanez calea spre democratie. Prima reactie a venit din partea Statelor Unite, care prin vocea presedintelui Bush a spus ca spera ca pentru Cuba va incepe tranzitia democratica, in acest sens el transmitand ca poporul cubanez se poate baza pe ajutorul americanilor. In plus, Londra a declarat ca decizia lui Fidel Castro de a renunta la presedintia Cubei ofera tarii posibilitatea unei tranzitii pasnice spre o democratie pluralista. Si oficialii de la Paris au declarat ca spera ca decizia lui Fidel sa aduca mai multa democratie in noua Cuba.

Reactii europene si asiatice la plecarea lui Fidel. Dar cine il urmeaza oare?

In plus, si Uniunea Europeana a declarat ca ar fi dispusa sa relanseze legaturile diplomatice si economice cu statul comunist. Mai mult, comisarul european pentru ajutor de dezvoltare, Louis Michel intentioneaza sa viziteze Cuba pe 6 martie. Relatiile dintre UE si Cuba s-au deteriorat in 2003, cand Bruxelles-ul a rupt contactele diplomatice dupa ce Havana a arestat 75 de disidenti . China, prietena comunista a lui Fidel, l-a salutat pe "liderul revolutionar" Fidel Castro, "vechi prieten" al Chinei, spunand ca doreste continuarea relatiilor amicale cu Havana. partidul comunist chinez si cel cubanez si-au consolidat in ultimii ani relatiile, iar presedintele chinez Hu Jintao a efectuat o vizita oficiala in Cuba in noiembrie 2004. De atunci, China a devenit al doilea partener comercial al Havanei, dupa Venezuela, cu aproximativ doua miliarde de dolari schimburi comerciale in 2006. Despre viitorul politic al Cubei nu se pot spune clar prea multe lucruri. Unii comentatori politici cred ca Raul Castro ar putea fi doar pion de tranzitie pentru ca undeva intr-un viitor apropiat, Carlos Lage, secretarul Consiliului de ministri, sa devina seful statului. Despre Lage se stie ca este artizanul reformelor economice care au asigurat supravietuirea Cubei dupa prabusirea URSS, sa relaxeze controlul asupra companiilor de stat si sa faciliteze investitiile straine. Pe de alta parte insa, Raul Castro a inceput, odata cu preluarea sefiei statului, sa dea dovada de o determinare pe care putini i-ar fi banuit-o. El nu a ezitat sa critice birocratia si coruptia si, in cadrul unui discurs mai putin obisnuit, a punctat trei dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta cubanezii de rand: alimentele din ce in ce mai scumpe, starea proasta a mijloacelor de transport si locuintele vechi si insuficiente. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea