Social

Note pentru medici

Doua studii americane aparute in publicatia britanica New England Journal of Medicine au aratat ca monitorizarea calitatii serviciilor medicale din spitale si obligarea managerilor de a publica zilnic, pe internet, rezultatele (evaluate cu grade) au ajutat unitatile sanitare sa-si imbunatateasca performantele in numai doi ani.
Cand gradele sunt afisate pe usi, iar numele medicilor stau alaturi se straduiesc mai mult sa-si faca bine treaba, a spus dr. Jerod Loeb, cercetator in cadrul Comisiei de Acreditare a Organizatiilor Medicale (JCAHO) din SUA si unul dintre autorii studiului. Studiile s-au facut la nivel national, luandu-se in calcul fiecare regiune.

In Romania s-ar isca un scandal

La noi, spun directorii de spitale, o astfel de incercare ar putea isca un nou scandal in Sanatate , pentru ca ar intra in joc orgolii ranite si toata lumea ar afla ce poate si ce nu poate, de fapt, fiecare medic.
Din cati medici cu titluri avem in Romania, foarte putini sunt cei care le merita cu adevarat, este de parere dr. Florian Popa, director la Spitalul Pantelimon din Bucuresti.
El spune ca in tara noastra nu s-a construit clar o piramida a varfurilor in medicina si ca gradele au fost de multe ori obtinute dupa varsta, vechime si mai putin dupa performante.
Doctorul Vlad Ciurea, directorul Spitalului de Neurochirurgie Bagdasar-Arseni din Capitala, spune ca ar accepta ca angajatii din unitatea pe care o conduce sa fie monitorizati, chiar cu riscul de a produce o rupere de orgolii: La noi e greu sa spui lucrurilor pe nume. Criticile ranesc in loc sa aduca performanta pentru ca societatea nu si-a schimbat inca mentalitatea.
In SUA, spun medicii, spitalele sunt conduse de un presedinte care nu face parte din breasla medicala si care poate sa fie impartial si sa-si trateze angajatii cu obiectivitate, motiv pentru care transparenta nu deranjeaza. Daca ar fi sa dau note si sa judec dupa performanta si dupa parametrii vestici, ar fi cam trei sectii din care as trimite o parte din subalterni acasa, spune profesor doctor Vlad Ciurea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea