Social

Nora Iuga relanseaza erotismul la Carturesti

Miercuri seara, poeta Nora Iuga si-a lansat in mansarda de la Carturesti volumul Fetita cu o mie de riduri, publicat la Cartea Romaneasca. Al doilea erotism trait de personajul din carte a aprins criticii si cititorii veniti la eveniment.

Cartea a aparut la Gaudeamus in 2005, insa acum autoarea, editorii si criticii au folosit-o ca pretext pentru o discutie cu publicul, intr-un spatiu ferit de imbulzeala tirgului de carte. Tinerii veniti la lansare s-au aruncat intr-un schimb de replici cu autoarea si criticii Octavian Soviany si Marius Chivu . Provocarea a venit de la al doilea erotism, tema scoasa din carte, teoretizata de Nora Iuga si condimentata in discutie.

Erotismul ma tine in viata

Nora pare ca a ajuns la o asumare foarte naturala a erotismului, o tema in care multi scriitori si-au rupt gitul, afirma criticul Marius Chivu . La fel, si Octavian Soviany vede in cartea poetei un erotism care nu mai are nevoie de sex. El pluteste liber prin aerul lumii. In multe carti de azi, scriitorul e ingrozit, se sperie de propria sexualitate, iar asta nu e literatura erotica. Nora Iuga face literatura erotica adevarata.

Despre erotismul care misca lucrurile in cartea ei, dar si in lume, Nora Iuga spune: El ma tine in viata. La aceasta virsta un om, daca nu mai simte o tresaltare de bucurie cind mingiie blana unei pisici, este mort de-a binelea. Mingiierea asta constituie o atingere erotica, pentru ca vibreaza nu numai sufletul, ci si epiderma.

Poeta il concureaza pe Freud

Autoarea recunoaste ca erotismul cosmic, cum e tentata sa-l numeasca, ar putea suna ridicol. Ridicol nu li s-a parut insa celor din public, care au criticat sexualitatea exhibitionista din literatura. La un moment dat, o voce din sala a remarcat ca in spatele Norei Iuga se intindea, coincidenta fericita, un raft intreg cu volume de Freud. Ceea ce l-a facut pe Constantin Vica, de la Polirom, sa promita: In citiva ani il acoperim pe Freud cu cartile Norei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea