Social

Noile etichete ale alimentelor te invata cum sa-ti faci plinul

Fiecare produs va contine informatii despre cat la suta din cantitatea zilnica recomandata reprezinta diferiti nutrienti. S-a lansat si o campanie de informare in hipermarketuri si pe internet, consumatorii avand posibilitatea sa-si calculeze necesarul nutritional zilnic.

Sapte producatori de alimente si racoritoare s-au aliat pentru a promova un nou sistem de etichetare, bazat pe Cantitatea Zilnica Estimata (CZE). Aceasta este un ghid care porneste de la necesarul de 2000 cal zilnice, aportul energetic intr-o dieta echilibrata, pentru un adult sanatos, cu greutate medie si activitate fizica moderata. Noul sistem de etichetare va fi aplicat pe ambele fete ale ambalajului. Pe partea din fata va fi trecuta energia exprimata in calorii, iar sub ea, cat la suta din necesarul zilnic acopera portia respectiva.

Pe verso vor fi prezentate, intr-un tabel, cele cinci elemente nutritionale importante: energia, proteinele, carbohidratii, lipidele, fibrele si sodiul. In dreptul fiecarui element va fi trecuta cantitatea prezenta in 100 grame produs si cat acopera din dieta zilnica. Astfel, fiecare va putea calcula daca in meniul unei zile isi ia aportul necesar de energie, grasimi, zaharuri sau sodiu.

In plus, fiecare consumator va putea controla acest aport, pentru a nu depasi dozele necesare intr-o alimentatie sanatoasa. Pentru unele alimente, producatorii au trecut si nutrientii continuti intr-o portie de produs, printr-o portie intelegandu-se orice cantitate intre 20 si 200 grame de produs.

De exemplu, pentru o punga de chipsuri o portie inseamna 25 de grame, pentru napolitane – 20 de grame, pentru cereale integrale – 40 de grame si pentru iaurt – 125 de grame.

„Romanii nu sunt bine educati in ceea ce priveste nutritia sau sunt indrumati gresit, cei mai multi nu stiu cum sa manance sanatos. Continutul noilor etichete ajuta consumatorii sa compare cat din fiecare nutrient se gaseste intr-o portie de aliment cu cat ar trebui sa consumam intr-o zi obisnuita. Aceasta ne ajuta sa echilibram dieta si sa facem mereu alegeri informate, sanatoase, potrivite necesitatilor individuale”, sustine dr. Corina Aurelia Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentatiei.

Calculator de alimente, pe internet

Odata cu lansarea noului sis­tem de etichetare, produca­torii, reuniti sub denumirea Rom­alimenta, au pornit si o campanie de informare. „Stii ce contine?” va demara in hipermarketurile din Capitala, iar dupa trei saptamani va putea fi lansata si in alte orase din tara. Totodata a fost deschisa si o pagina de internet, www.cecontine.ro, unde consumatorii vor avea la dispozitie, pe langa toate informatiile detaliate despre continutul produselor, si un calculator care ii va ajuta sa determine necesarul nutritional si cantitatea de elemente nutritive din diferite alimente.

Campania se deruleaza in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si este autorizata de Ministerul Sanatatii. Initiatorii spun ca asteapta sa li se alature si alti producatori, dorinde-se ca, pana la finele lui 2009, toate alimentele de pe piata sa fie etichetate dupa noul model.

Iti poti determina propriul CZE

CZE este cel mai complex demers european in domeniul etichetarii alimentare si reprezinta o autoreglementare din partea industriei alimentare romanesti, in contextul in care la nivel european nu a fost aprobata o Directiva in acest sens.

Desi exista discutii la nivel european intre diverse grupuri de consumatori, medici si producatori, se estimeaza ca abia in 2010 va fi votat pachetul privind etichetarea alimentara, iar o lege va fi gata in 2012. Pana atunci, orice tara europeana poate adopta un sistem de etichetare, cu conditia sa respecte un set de standarde minime impuse de Comisia Europeana.

CZE are la baza reco­mandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si poate fi calculat individual, in functie de sex, greutate, activitate fizica.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea