Social

Noile complexe imobiliare, fragile la cutremure

Tragedia din China naste intrebari pe teritoriul romanesc. La o saptamana de la cutremurul din tara asiatica intrebarea “cat de sigure sunt cladirile din tara noastra si cum ar rezista ele unui cutremur puternic” revine in presa romaneasca. Astfel, jurnalistii de la „Ziua” trag un semnal de alarma in ceea ce priveste tragedia pe care ar putea s-o provoace un cutremur de o magnitudine ridicata. 

Principala concluzie a articolului este aceea ca dezvoltatorii imobiliari, in goana dupa profit, aleg de cele mai multe ori solutia cea mai ieftina, insa nu si cea mai sigura pentru cetatenii care isi achizitioneaza un apartament nou. 

Astfel, constructiile noi sunt sensibile la cutremure, toate din cauza lipsei de rigurozitate din industrie. Articolul subliniaza faptul ca aceasta problema ar putea iesi la suprafata in cazul unei drame provocate de un cutremur asemanator celui din 1977, care a ucis mai multe zeci de mii de romani.   

Un alt aspect subliniat de articol este acela al controlului la care ar trebui supuse constructiile noi. Jurnalistii spun ca reprezentantii Inspectoratul de Stat in Constructii controleaza de regula doar documentele aferente constructiei, insa nu si realitatea din teren, constructiile noi fiind considerate de specialisti mult mai vulnerabile la riscul seismic. 

Cauzele? Lucrarile sunt executate de constructori care aduc pe santiere muncitori necalificati sau semicalificati, doar pentru ca sunt mana de lucru mai ieftina, controlul statului este minimal, din cauza unei lipse de personal calificat. Astfel se explica o concluzie la care a ajuns insusi Inspectoratul de Stat in Constructii, care a admis faptul ca in urma unor reclamatii a gasit grave nereguli in cazul unor ansambluri rezidentiale nou construite. 

In urma cu o saptamana un cotidian central scria, in urma consultarii unor experti in constructii, ca Bucurestiul s-ar transforma intr-o ruina in cazul unui cutremur de mare magnitudine, foarte multe cladiri prezentand un risc seismic ridicat, inclusiv spitale, fabrici sau centrale termice .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea